1 februari 2008 door Frea Kruisinga

Wat kun je doen tegen ringworm? En mag je ermee zwemmen?

Mijn dochter heeft ringworm op haar gezicht. Ik vraag me af of je de plek mag afdekken met een pleister of iets dergelijks, om te voorkomen dat ze de schimmel verder verspreidt door te krabben.

Ook vraag ik me af of ze met deze aandoening mag zwemmen.

Antwoord

Een pleister lijkt me niet zo'n goed idee, omdat dat een lekker broeiplekje voor de ringworm creëert. Ook zou ik even niet zwemmen, omdat de huid daar week en vochtig van wordt, wat eveneens prettig is voor de ringworm.

Ringworm is een aandoening die – zoals u al zei – wordt veroorzaakt door schimmels. De plekken kunnen overal op het lichaam voorkomen, ook op de behaarde hoofdhuid.

De aandoening begint als een rode ronde plek op de huid, die geleidelijk aan steeds groter wordt. Na een tijdje wordt de plek in het midden wat lichter gekleurd. De rand kan soms wat schilferen en er zijn soms kleine pukkeltjes. De plekken zijn over het algemeen niet pijnlijk maar kunnen wel jeuken, zoals bij uw dochter.

Veel mensen dragen de schimmels die ringworm veroorzaken bij zich, zonder dat ze huidafwijkingen hebben. Zij kunnen echter wel andere mensen besmetten. Ook dieren kunnen de infectie overdragen op mensen.

Ringworm kán uit zichzelf overgaan, maar dat kan zeer lang duren. In de praktijk wordt ringworm bijna altijd behandeld, hetzij plaatselijk, met een zalfje, hetzij met een drankje (als het zalfje niet helpt of als het een zeer uitgebreide infectie betreft). In principe ga je met ringworm naar de huisarts, maar in ernstige gevallen zal er een dermatoloog aan te pas moeten komen.

Wat kun je zelf doen?

Vooral een natte of een wat weke huid is erg gevoelig voor besmetting. Een pleister is daarom waarschijnlijk niet zo'n goed idee. Maar soms zijn er andere oplossingen, afhankelijk van de plaats waar de infectie zit. Bijvoorbeeld:

  • katoenen kleding (en nachtgoed) die de plek goed bedekt;
  • de nagels goed kort houden;
  • of katoenen wantjes.

Als dat allemaal niet kan, dan kun je de plek eventueel afdekken met een gaasje.

Verder is het verstandig om na aanraken van de huid goed de handen te wassen, om verdere verspreiding te voorkomen.

Omdat zwembaden warme natte broeierige omgevingen zijn, waar schimmels zich lekker voelen en gemakkelijk overgedragen kunnen worden, is het verstandig om dat even niet te doen totdat de plek is verdwenen.