Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
27 november 2009 door Nanny Gortzak
Ik geef mijn dochter van 3 maanden borstvoeding, en ik zit met een paar probleempjes:
- ze slaapt niet, alleen 's nachts;
- ze heeft veel last van krampjes;
- ze huilt veel;
- ze kan niet zonder speentje;
- ze heeft last van eczeem
- ze heeft al 4 weken een verstopt neusje.
Bij ons zijn er helemaal geen allergieën bekend.
Ik wil dus graag weten of ze een KMA [koemelkallergie - red.] heeft. Maar als ik de eliminatie/provocatie doe, zie je pas na een week eventuele verbeteringen (zeggen ze).
Kan ik ook één dag overgaan op hypoallergene voeding (waarbij ik zelf blijf kolven) en dan kijken of ze daar goed op reageert?
De problemen die u noemde, zouden inderdaad te maken kunnen hebben met een overgevoeligheid voor koemelk. Om na te gaan of dat inderdaad zo is, kunt u op een eliminatie-dieet gaan.
Een alternatief kan zijn dat uw dochter overschakelt op hypoallergene voeding, zodat u kunt testen of er verbetering optreedt. Hypoallergene voeding heeft echter wel wat tijd nodig voor het effect daarvan goed merkbaar is. Het eczeem, de krampjes, en de verstopte neus zullen dus niet zomaar weg zijn.
Ook moeten veel baby's wennen aan de overgang van moedermelk naar andere melk. Hun darmen zullen immers moeten leren om met het nieuwe voedsel om te gaan.
Als er sprake is van een overgevoeligheid waarbij de darmen geïrriteerd zijn geraakt, heeft het tijd nodig om de darmpjes te laten helen.
Een nadeel van hypoallergene kunstvoeding is overigens dat het niet lekker ruikt en niet lekker smaakt. Sommige baby's gaan na een goede start dan minimaal drinken, omdat ze de melk gewoonweg niet lusten.
Ook zijn er verschillende soorten hypoallergene melk, waarbij de mate waarin de baby gunstig reageert, kan verschillen.
U vertelde dat er geen allergieën bekend zijn in uw families. Dat hoeft echter niet per se een rol te spelen.
Soms merken moeders dat ze zich ineens beter voelen wanneer ze koemelk weglaten uit hun eigen voeding. Of ze hebben opeens geen verkoudheden meer, geen last meer van hoofdpijn, geen problemen meer met diarree of verstopping, etc.
Als dat het geval is, dan is er mogelijk toch een overgevoeligheid voor koemelk aanwezig.
Maar hoe dan ook: als u zelf van voeding wisselt, of zelf op een eliminatie-dieet gaat (om na te gaan of uw dochter mogelijk een koemelkeiwit-allergie heeft), dan is het altijd raadzaam om dat in overleg met een dietiste te doen, die verstand heeft van borstvoeding. Of met een lactatiekundige die verstand heeft van voeding.
Na de eliminatie moet weer een provocatie volgen, en dit hele proces moet ook nog eens herhaald worden. Ook wordt van u verwacht dat u een dagboek bijhoudt waarin u beschrijft hoe uw dochter reageert op de voeding, hoe vaak ze huilt, hoe de ontlasting is, en wat er met het eczeem gebeurt.
Zoals u ziet heeft dit nogal wat voeten in aarde. Maar toch is het de moeite waard om na te gaan of uw dochter inderdaad reageert op koemelk in uw eigen dieet.
Mijn eigen ervaring met baby's met koemelkeiwit-allergie was dat er vrij snel al een verschil merkbaar was. Bij één baby ging het zelfs zo ver dat hij opeens weer aan de borst wilde drinken, nadat hij die aanvankelijk geweigerd had. Maar bij alle baby's waren de klachten pas na een week of twee volledig verdwenen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan raad ik u aan om eens te kijken op een of meer borstvoedingsforums. Bijvoorbeeld op Borstvoedingsforum.nl, het forum van de samenwerkende borstvoedingsorganisaties.
is lactatiekundige IBCLC.