1 januari 2000 door Diederik Bosman

Wat houdt onderzoek in van kinderarts bij obstipatie?

Ik heb in uw archief zitten bladeren en kunnen zien dat mijn probleem zeer zeker niet uniek is.

Mijn zoon is nu ruim 6 en sinds vorig jaar zomer is hij chronisch verstopt. Ook wij hebben van alles geprobeerd voor wij de arts raadpleegden (straffen, belonen, plaatsjes schema's)

Op dit moment krijgt hij regelmatig legendal soms werkt dit maar soms ook helemaal niet. Toen ik laatst laxerende kruidenthee aan hem gegeven had liep het er echter uit als water.

Ik denk dat dit niet langer zo meer gaat. Ook omdat mijn zoon er erg ongelukkig onder is als het weer eens mis is gegaan.

Als ik naar een kinderarts zou stappen wat houden de onderzoeken dan in? En wat is de minst ingrijpende behandeling? Vezelrijk eten en gedwongen meer drinken is al bekend en werkt niet.

Antwoord

Chronische verstopt zitten, ook wel obstipatie, genoemd komt inderdaad veel voor bij kinderen. Met uitzondering van enkele gevallen wordt obstipatie meestal niet veroorzaakt door een ziekte van de dikke darm en behoeft dan ook meestal geen onderzoek.

Lichamelijk onderzoek

Het enige onderzoek dat bij het bezoek aan de kinderarts zal gaan gebeuren is meestal het lichamelijk onderzoek. Als kinderen chronisch verstopt zijn geraakt is het meestal wel verstandig om naar een kinderarts te gaan omdat het meestal niet vanzelf meer overgaat.

In de meerderhaid van de gevallen heeft er zich vrij veel poep verzameld in het laatste deel van de darm (endeldarm). Deze prop van ontlasting werkt als een soort kurk die het naar de wc gaan vaak zeer moeilijk maakt. En straffen en belonen helpt dus niet meer.

Overloop diarree

Het dunner maken van de ontlasting helpt dan ook niet zo veel meer omdat die dunne ontlasting ook niet voorbij de kurk komt. Hoogstens kan het langs die kurk gaan lopen en dan krijgt de vreemde situatie dan een kind diarree krijgt terwijl het eigenlijk verstopt zit. Dit laatste noemen we overloop diarree.

Klysma

Al met al komt het kind in een situatie waarbij het niet erg veel invloed meer heeft op het poepen. Een behandeling is dan ook echt vaak nodig. Deze behandeling bestaat dan vaak uit legendal naast het geven van een klysma. Dit klysma is vervelend maar zorgt er wel voor dat die zogenaamde kurk weggaat. De legendal vervolgens zorgt ervoor dat de ontlasting dun blijft en er geen nieuwe kurk ontstaat.

Natuurlijk is het geven van een klysma aan een kind best ingrijpend maar het is vaak wel de enige manier om het probleem op te lossen. De hulp en begeleiding van de kinderarts hierin is dus belangrijk.

Chronische verstopping kan gemakkelijk terugkomen en daarom moet men dan ook de totaal onschuldige medicijnen als legendal echt consequent laten innemen.

Lees ook: