Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
25 mei 2007 door Frea Kruisinga
Ik ben nu bijna 25 weken zwanger en bij onze kleine is een verwijd nierbekken ontdekt.
Bij de eerste SEO was het nierbekken niet extreem verwijd. Ze kwamen toen op R 4,6 mm en L 5,1 mm. Na 4 weken tijd is het rechter nierbekken met 1,6 mm gegroeid en links met 2,2 mm (R 6,2 mm en L 7,3 mm).
De gynaecoloog zegt "dat we ons nog geen zorgen hoeven te maken". Echt duidelijk informatie hebben we echter niet gekregen. Het enige wat we weten, is dat als de verwijding boven de 10 mm komt, we doorverwezen zullen worden naar het UMCG [Universitair Medisch Centrum Groningen - red.]. Verder willen ze er nog niet zo veel over kwijt, lijkt het wel.
Mijn vraag: wat zijn de gevolgen tijdens de bevalling en als de baby wordt geboren? En wat heeft het later voor gevolgen, als het kind wat ouder is?
Een verwijd nierbekken zien we veel, tijdens de zwangerschap. Meestal gaat het om een verwijding die vanzelf weer verdwijnt. Soms heeft het iets te maken met een probleem van de urinewegen, zoals een afvloed-belemmering of een zogenaamde vesico-urethrale reflux. In het laatste geval stroomt er urine vanuit de blaas terug naar de nieren.
Een verwijding tussen de 4 en 10 mm, zoals bij uw kind, wordt gezien als een milde verwijding, die in de meeste gevallen spontaan weer verdwijnt. Een verwijding van meer dan 10 mm heeft een groter risico op afwijkingen aan nieren en urinewegen.
Dit alles heeft in ieder geval geen gevolgen voor de bevalling. Maar na de geboorte moet uw kind wel goed worden nagekeken, en moet er goed opgelet worden of hij/zij wel goed plast.
Verder zal er na de geboorte in ieder geval een echo van de nieren en de urinewegen worden gemaakt, om te kijken of de verwijding er nog steeds is. Dat gebeurt nog niet in de eerste dagen na de geboorte, omdat een baby dan nog relatief weinig vocht krijgt. Een eventuele verwijding kan daardoor gemist worden. Meestal doet men zo'n echo daarom ca. een week na de geboorte.
Om nu al te speculeren over de mogelijke gevolgen op langere termijn, vind ik nog wat te voorbarig. Uw kindje moet immers nog geboren worden, en meestal kun je na de geboorte weinig meer terugzien van zo'n verwijding. Maar anderzijds kan ik me heel goed indenken dat u zich toch een voorstelling wilt maken van de gevolgen die een verwijd nierbekken kan hebben als je het nog wél terugziet na de geboorte. Daarvoor verwijs ik u graag naar een vraag die eerder in deze rubriek aan de orde is geweest. Zie: Verwijd nierbekken.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.