Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
1 februari 2008 door Frea Kruisinga
Mijn dochter is klein en tenger voor haar leeftijd, en kreeg verleden jaar op 7-jarige leeftijd borstvorming. Ze is toen onderzocht door een kinderarts maar zou niet in de puberteit zijn (na bloedonderzoek en echo van nieren en eierstokken).
Na verloop van tijd ging één borst weer weg en werd ze ontslagen omdat het niets was.
Inmiddels zijn we 4 maanden verder en de borstgroei zet bij beide borsten weer door (bij één zelfs veel). Het begint nu erg op te vallen. Ook wordt ze plots flink wat steviger. Ze heeft er pijn aan, en soms lijkt de grootste borst wat blauwig. Verder schaamt ze zich rot bij gym en ballet, juist omdat ze al niet zo groot is.
Wat kan ik nog doen? Is een bloedonderzoek en een echo van de nieren en de eierstokken de enige manier om zaken vast te stellen? Zelf heb ik acht jaar geleden hormonen geslikt om zwanger te raken. Kan dat er iets mee te maken hebben?
Het kan gebeuren dat jonge meisjes borsten krijgen zonder dat er andere tekenen van puberteit zijn, zoals een groeispurt, schaamhaarontwikkeling, een grotere baarmoeder, etc. (Een grotere baarmoeder kan vastgesteld worden met een echo). Zonder andere tekenen is er per definitie geen sprake van puberteit, omdat daarvoor minstens twee kenmerken nodig zijn, én progressie (dus dat de ontwikkeling niet stopt). Zo te zien was er bij uw dochter in eerste instantie sprake van dit type vervroegde borstvorming, die los staat van de puberteit.
De oorzaak hiervan is onbekend. Vandaar dat ik helaas niets kan zeggen over een mogelijke relatie tussen de borstontwikkeling bij uw dochter en het feit dat u zelf hormonen heeft gebruikt om zwanger te raken.
In eerste instantie is er dus geen relatie met de puberteit, maar in een deel van de gevallen (18%) leidt de borstvorming alsnog tot echte puberteit. Gebeurt dit vóór de leeftijd van 8 jaar, dan is er sprake van een te vroege puberteit.
U vertelde dat de borsten van uw dochter nu toch weer groter worden, en daarnaast dat ze nu ook steviger wordt. Dat zou kunnen betekenen dat ze tot die 18% behoort waarbij de puberteit alsnog op gang komt. Gezien haar leeftijd raad ik u daarom aan om terug te gaan naar uw kinderarts.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.