28 november 2008 door Nanny Gortzak

Wat betekenen die korreltjes in de poep van mijn baby? (8 wkn)

Mijn zoontje is 8 weken oud en krijgt borstvoeding. Zijn luiers bevatten af en toe korrels, iets groter dan zandkorrels, en ze hebben de specifieke borstvoedingskleur, namelijk mosterdgeel. De korreltjes voelen ook hard aan. Gisteravond wederom een redelijke hoeveelheid, ik schat een half theelepeltje, echter daarnaast ook vocht/poep. Weten jullie wat dit is?

Ik heb mijn dochter destijds 13 maanden gevoed en daar heb ik dit verschijnsel niet gezien.

Antwoord

U vroeg zich af wat die korreltjes betekenen, omdat u ze niet herkent. Ik vrees dat ik die vraag niet kan beantwoorden, omdat ik de luiers niet zelf heb gezien. Maar ik kan wel een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje zetten. Ik begin bij het begin, namelijk wat er überhaupt allemaal in een luier kan zitten.

Borstvoedingsluiers

Borstvoedingsluiers kunnen in allerlei variëteiten voorkomen. Ze kunnen verschillen van baby tot baby, maar ook bij één baby kan de luierinhoud er de ene keer anders uitzien dan de andere keer.

Wanneer de baby net is geboren, zal de eerste ontlasting er teerachtig uitzien. Dit is het zogenaamde meconium: een ophoping van haren, slijm, huidschilfers en gal die de baby via het vruchtwater heeft ingeslikt, of zelf produceert in zijn eigen lichaam en dat zich in de darmen ophoopt.

Zoals gezegd is die eerste ontlasting donker en plakkerig. Zodra de baby colostrum krijgt (de allereerste melk na de geboorte), zal de ontlasting al van kleur veranderen: van teerachtig naar bruin/groen.

Zo rond de 3e à 4e dag, wanneer de melkproductie op gang komt en de baby grotere hoeveelheden melk gaat drinken, wordt de ontlasting nog lichter: groenig/gelig, met meestal al gauw de bekende mosterdgele kleur.

Spuitluiers

Soms blijft die mosterdgele kleur achterwege, en blijft de ontlasting groenig, ondanks volledige borstvoeding. Meestal is dat wanneer er erg veel melk geproduceerd en gedronken wordt. De baby kan dan een grote hoeveelheid lactose binnenkrijgen, met als resultaat die groenige poep, die soms heel dun kan zijn en met kracht naar buiten gewerkt wordt. Dat zijn de bekende 'spuitluiers'.

Vaak zie je dan dat er gedeeltelijk sprake is van waterige ontlasting, maar dat er ook vastere delen inzitten, in de vorm van korreltjes en/of groenige vlokjes.

Waterdunne ontlasting hoeft niet per se groenig te zijn. Hij kan ook geel zijn, met wat wittige korreltjes erin. Ook is een meer oranje-achtige of een wat bruinere kleur mogelijk.

Korreltjes en vlokjes

Eventuele korreltjes en/of vlokjes bestaan uit onverteerbare of niet volledig verteerde melkresten, meestal eiwit. Als een baby verder goed groeit, dan is het niet volledig verteren van de melk het resultaat van een ruim aanbod van melk.

De korreltjes in de luiers van uw zoon zouden heel goed van die eiwitrestanten kunnen zijn. Maar ze kunnen ook een heel andere oorsprong hebben!

Veel moderne luiers bevatten een korrelig materiaal dat het vocht uit de luiers bindt. Als die korreltjes door de binnenste beschermlaag heenkomen, dan kan dat een korrelige structuur geven in de poep. En omdat babypoep veel gele kleurstof bevat, kunnen de korreltjes makkelijk de kleur van de poep aannemen. Ook kunnen ze hard aanvoelen als ze nog niet de kans hebben gekregen het vocht uit de luiers te binden. Is dat wél het geval (met name bij plasluiers die al ruime tijd om de billen zitten), dan zwellen ze op tot een gelatine-achtige grofkorrelige massa.

Wanneer moet je je zorgen maken?

Zolang de ontlasting niet sterk ruikt, en geen grote hoeveelheden slijm of zelfs bloed bevat, is er geen reden tot bezorgdheid. Zeker wanneer de baby tevreden is en goed groeit, en hij voldoende natte en vieze luiers produceert, is het uiterlijk van de luiers geen probleem (zolang ze niet sterk ruiken, en geen grote hoeveelheden slijm of bloed bevatten).

Ik hoop dat u hiermee voldoende informatie heeft om zelf te bepalen wat voor korreltjes het zijn.