Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

19 september 2008 door Frea Kruisinga

Wanneer naar de kinderarts met een urineweginfectie? (1½ jr)

Mijn dochter is ruim anderhalf jaar oud en heeft ondertussen al twee keer een "twijfelachtige" urineweginfectie gehad, gepaard gaande met weken hoge koorts (40 graden). De eerste keer was toen ze 10 maanden was, maar ik heb het idee dat het nooit weg geweest is.

Ze drinkt enorm veel, minstens anderhalve liter per dag, wat goed is, maar ik maak me er toch zorgen om. Ook ruikt ze vaak erg onfris uit haar mond en schaamstreek, en heeft ze blijvende uitslag op haar bibs. Het lijken wel pukkeltjes of blaasjes met een rode vlek eromheen.

Houdt dit alles verband met elkaar? En zou ik een verwijzing naar een kinderarts moeten vragen?

Antwoord

Er kán inderdaad een verband zijn tussen een aantal dingen die u noemde, met name de urineweginfecties en het vele drinken, maar vanaf deze afstand durf ik daar verder niets over te zeggen. Een bezoek aan de kinderarts lijkt mij wel verstandig, in dit geval.

Wanneer uw dochter een urineweginfectie heeft doorgemaakt met koorts, dan is er waarschijnlijk sprake geweest van een hogere urineweginfectie (nierbekkenontsteking). Het bewijs van een urineweginfectie is een kweek van de urine, waarin voldoende hoeveelheid van een bacterie worden aangetoond. Waarschijnlijk heeft een dergelijke kweek niet plaatsgevonden en is daarom de diagnose in uw geval twijfelachtig (maar niet uitgesloten).

Twee keer zo'n type (hogere) urineweginfectie doormaken onder de leeftijd van 3 jaar, is zeker een reden om verwezen te worden naar de kinderarts. Die gaat dan op zoek naar een oorzaak. Er zou bijvoorbeeld sprake kunnen zijn van aangeboren afwijkingen van de urinewegen.

Als uw dochter nog steeds klachten heeft, dan moet in ieder geval de urine opnieuw onderzocht worden en bij twijfel ook worden gekweekt.

Wat betreft het drinken: dat kan natuurlijk helemaal normaal zijn. Er zijn kinderen die uit gewoonte veel of juist weinig drinken. Op de leeftijd van uw dochter (met waarschijnlijk een gewicht van rond de 11 kg) is de normale hoeveelheid vocht ruim een liter, en dan is anderhalve liter wel veel. Er kunnen redenen zijn waarom een kind meer drinkt dan normaal, bijvoorbeeld omdat het veel plast. En dat kan weer komen doordat de nieren de urine niet goed kunnen concentreren, wat kan ontstaan na ernstige urineweginfecties. Of dat bij uw dochter het geval is, weet ik niet, maar het zou kunnen.

Het onfris ruiken uit de mond kan ik niet in verband brengen met de urineweginfecties.

Laat de huisarts wel een keer kijken naar de uitslag op de billen, ook al vanwege de onfrisse geur, omdat er sprake kan zijn van een schimmelinfectie. Zo'n infectie gaat niet vanzelf weg.

Houd er tenslotte rekening mee dat een onrustige huid in de luierstreek, plus het opvangen van het plasje met een plaszakje, ervoor kan zorgen dat de uitslag van het test-stickje onbetrouwbaar is. Het stickje kan dan ten onrechte aangeven dat er sprake is van een urineweginfectie.

Lees ook: