Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

13 februari 2009 door Nanny Gortzak

Waarom weigert mijn baby de fles? En waarom wil ze overdag niet slapen? (4 mnd)

Mijn dochter is nu 15 weken oud en ik geef uitsluitend borstvoeding. Ik heb daarover twee vragen.

1. De tweede dag waren er al tepelhoedjes nodig i.v.m. allergie voor bepantheen (wat een pijn!). Van de 4e tot de 7e week hebben we de spruw overleefd met na elke voeding een pil en gel en zalf (ook weer helse pijn). Ondertussen probeert iedereen je op de flesvoeding te praten. Gelukkig heb ik dat niet gedaan want alles is nu prima! Zo goed zelfs dat ze alleen de mamamelk uit m'n borsten wil en niet uit een fles. Bleek dat ik te laat was met het aanleren van de fles.

Ik kan dus geen kant op. Ik heb een eigen praktijk en heb besloten nog maar 3 maanden vrij te nemen in de hoop dat ze dan wel op een andere wijze de mamamelk wil drinken. De fles is een drama, zowel bij mijn man als bij mijzelf. Onze dochter heeft één maal 100cc gedronken maar daarna nooit meer. Nu net hebben we er met een bekertje 20cc in gekregen. Nog andere tips behalve anti-lekbeker en kopje?

2. Enig idee hoe het kan dat ze overdag niet in slaap kan komen zonder het zweet op haar hoofd te hebben met echt een enorme huilpartij? Vanaf 17:00 heeft ze geen enkel probleem met inslapen. Ze heeft niet eindeloos veel speelgoed en wordt zeker niet van hot naar her gesleept.

P.S. Ontzettend fijne site! Zeker ook al die antwoorden op de gestelde vragen. Lees me helemaal suf tijdens haar slaap.

Antwoord

Om met het eerste probleem te beginnen: dat uw dochter niet uit een fles of een bekertje wil drinken, kan allerlei oorzaken hebben. Voor de hand liggend en bekend is natuurlijk dat het een andere drinktechniek vereist dan drinken aan de borst (wat uiteindelijk een kwestie van veel geduld en wennen is), maar minder bekend is dat het ook aan de melk zelf kan liggen.

Algemene tips en trucs voor flesweigering vindt u in onze FAQ Borstvoeding. Hieronder zal ik iets meer vertellen over de melk zelf.

Zepige of ranzige smaak

Sommige kinderen hebben een voorkeur voor melk die direct uit de borst komt, omdat borstmelk erg veel enzymen bevat die de melk – en met name het vet daarin – al helpen verteren voor de melk daadwerkelijk gedronken is. Die enzymen kunnen hun werk al een tijdje doen bij afgekolfde melk, waardoor de vetten in de melk al deels afgebroken zijn als je de melk aanbiedt. Dat kan een zepige of ranzige smaak geven die baby's niet fijn vinden.

Melk die net gekolfd is en meteen gegeven wordt, heeft hier minder last van. Als uw dochter deze melk beter waardeert, kunt u uw eigen melk direct na het kolven eerst verhitten en dan snel afkoelen om de enzymen onwerkzaam te maken.

Bekertje

U vertelde dat ze met een bekertje (tuitbeker?) 20 cc melk gedronken heeft. Dat is natuurlijk niet veel, maar het is toch een goed begin. Vooral als ze deze hoeveelheid op een ontspannen, speelse manier aangeboden krijgt.

Vaak kleine beetjes drinken geeft toch voldoende voeding op een dag. U kunt dat oefenen door bijvoorbeeld halverwege een borstvoeding even een bekertje met weinig melk aan te bieden. Ook tijdens een badje, of als ze buitenshuis is. Een tuitbeker of fles versieren met iets glimmends of rammelends kan soms helpen. Ook kunt u proberen of een andere temperatuur van de melk uitmaakt.

Iets nieuws proberen

U kunt ook eens iets heel nieuws proberen. Vooral bij een wat oudere baby die al wat alerter en nieuwsgieriger is, kan dat voor een verrassingseffect zorgen.

Geef bijvoorbeeld een beetje melk uit een bekertje zonder tuit, of met een lepeltje. Ook een beker met een rietje kan een oplossing zijn. Probeer wel ontspannen te zijn, en geen hoge verwachtingen te hebben. Het moet voor u en de baby leuk zijn om iets nieuws te proberen.

Een andere oplossing is het aanbieden van de melk in een andere houding. Juist wel een borstvoedingshouding of juist niet, zittend, liggend: elke baby kan een andere voorkeur hebben.

Geheel andere boeg

U kunt het ook helemaal over een andere boeg gooien. U kunt bijvoorbeeld zorgen dat de verzorger of verzorgster van uw baby een aantal keren bij u op de praktijk komt zodat u kunt voeden. U kunt dan opvang vlak bij uw praktijk kiezen, of afhankelijk van de ruimte die u heeft, zelfs bij u in de praktijkruimte hebben.

Als u zelf bij klanten langs gaat, kunt u ervoor kiezen om alleen in de buurt van uw woonplaats klanten aan te nemen. Wellicht bent u in staat om net tussen twee klanten door de baby te voeden.

Zo ben ik zelf destijds ook weer begonnen (na de geboorte van mijn jongste kind). Als lactatiekundige met een eigen praktijk kon ik meestal niet op het werk – bij klanten – kolven of voeden. Ik heb toen in het begin klanten op loopafstand aangenomen, en langzaamaan de radius waarbinnen ik mijn consulten deed, uitgebreid.

Je kunt zelfs overwegen om de verzorger en de baby mee te nemen. Dat vergt wel wat energie van beiden, maar het kan een (tijdelijke) oplossing zijn, totdat de baby minder afhankelijk is van uw melk alleen.

Moeilijk inslapen overdag

Het slechte inslapen overdag lijkt mij niet direct een borstvoedingsgerelateerd probleem, tenzij uw baby een allergie of een verhoogde kans op allergie heeft. Het zou dan te maken kunnen hebben met iets in uw dieet in de ochtend of rond lunchtijd, of juist de tussendoortjes. Ook kunnen sommige baby's erg gevoelig reageren op de koffie of thee die hun moeder drinkt. Een tijdje wat anders drinken of op decaf of kruidenthee overgaan, zou dan een gunstig resultaat moeten hebben.

Het probleem zou ook te maken kunnen hebben met het feit dat sommige baby's sterk weerstand bieden tegen het gevoel van vermoeidheid. Zodra ze merken dat ze in slaap vallen, gaan ze dan in een hogere versnelling in een poging om wakker te blijven. Vervolgens gaan ze huilen, overstrekken, en vooral: ze vallen niet in slaap. Voor de ouders kan het in eerste instantie lijken alsof de baby juist actief is. Pas wanneer de baby overprikkeld is, herkennen de ouders dan dat de baby moe is. De baby kan dan echter zo moe en geïrriteerd zijn dat het moeilijk is om alsnog in slaap te vallen.

Het kan helpen om de eerste tekenen van vermoeidheid te leren herkennen.

Vermoeidheid herkennen

Een baby die wakker is, gedronken heeft, wat gespeeld heeft (of op een andere manier lichamelijk actief is geweest) en een schone luier heeft, zal bij vermoeidheid:

  • het hoofd wegdraaien;
  • geen of veel minder oogcontact maken;
  • gapen;
  • of de hand aan het oor of naar de mond plaatsen.

Op dit moment kan met een heel rustige bedroutine begonnen worden. Sommige baby's vinden het fijn om dan even aan de borst te gaan. als dat het geval is, leg de baby dan pas in bed wanneer alle ledematen helemaal slap zijn en de baby geen zuigbewegingen meer maakt of met de ogen nog bewegingen maakt. De baby is dan in diepe slaap en zal makkelijker accepteren om in bed gelegd te worden dan wanneer hij nog niet in diepe slaap is.

Succes ermee!