6 november 2009 door Frea Kruisinga

Waarom wachten artsen zo lang bij het behandelen van een aardbeienvlek? (1 jr)

Onze zoon van bijna 1 jaar oud heeft een dikke aardbeienvlek op zijn voorhoofd, ongeveer 1 cm boven zijn wenkbrauw. De dermatoloog (waar hij voor eczeem onder behandeling is) en de kinderarts zeggen dat we het beste kunnen wachten tot de bult vanzelf slinkt en de kleur langzaam wegtrekt. De kleur is nu ook al wat lichter, de bult helaas nog niet minder.

Aangezien onze zoon overal nagestaard wordt, zouden we graag willen weten of het kwaad kan om de aardbeienvlek al eerder weg te laten halen en wat dan een goede manier is. Is laseren bijvoorbeeld beter dan wegsnijden? En waarom zeggen artsen eigenlijk dat het beter is om jaren te wachten voordat er iets gedaan wordt?

We willen niet dat onze zoon een trauma oploopt doordat anderen hem nastaren, etc. We weten dat er veel zal afhangen van onze opvoeding, maar tegelijkertijd storen we ons ook enorm aan de blikken en opmerkingen van anderen. Daar kun je je helaas niet helemaal tegen wapenen.

Antwoord

Een aardbeienvlek (hemangioom) is een woekering van bloedvaatjes die in de eerste weken na de geboorte zichtbaar wordt. Aardbeienvlekken groeien door gedurende de eerste 3 tot 9 maanden, maar soms langer. Nadat ze gestopt zijn met groeien, worden ze geleidelijk bleker en kleiner.

Veel hemangiomen hebben geen behandeling nodig. Sommige hemangiomen kunnen – als ze verdwenen zijn – wel een dunnere huid achterlaten.

Soms zitten aardbeienvlekken op plekken waar ze schade kunnen veroorzaken, bijvoorbeeld bij het oog, zodat er een gevaar ontstaat voor het zien. Dat is uiteraard een reden om er iets aan te laten doen (door een gespecialiseerd team). Ook grote aardbeienvlekken in het gezicht zijn een reden voor verwijzing.

Mogelijke behandelingen zijn:

  • medicijnen - die vaak flinke bijwerkingen hebben;
  • een laserbehandeling - die vaak onder narcose moet plaatsvinden;
  • een operatie - die eveneens onder narcose moet plaatsvinden.

Zoals u ziet is het behandelen van een hemangioom niet zomaar iets. Dat is dus een van de redenen waarom artsen terughoudend zijn om er iets aan te doen. En tenzij snel handelen noodzakelijk is (zie boven), wordt chirurgie pas in een veel latere fase overwogen. Bijvoorbeeld om eventuele restschade van het hemangioom te herstellen.

Veel ouders maken zich zorgen over de reacties van de omgeving, en de invloed die dat zou kunnen hebben op hun kind. Het kan helpen om daarover te praten met andere ouders, bijvoorbeeld via een ouder- en patiëntenorganisatie. Een van de bekendste is Hevas, de Nederlandse ouder- en patiëntenvereniging voor hemangiomen en vasculaire malformaties.

Lees ook: