Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

29 april 2005 door Nanny Gortzak

Waarom slaapt mijn dochter wel door op kunstvoeding en niet op borstvoeding? Is kunstvoeding soms voedzamer? (17 wkn)

Met kunstvoeding slaapt mijn dochter (17 weken oud) wel door, maar zonder kunstvoeding niet. Dus: hoe kan ik mijn borstvoeding voedzamer maken, zodat ze ook dan kan doorslapen?

Antwoord

Uw vraag kan heel simpel beantwoord worden: u kúnt uw voeding niet veel voedzamer maken. Althans niet door anders te gaan eten of drinken.

Maar er is meer aan de hand. Het lijkt alsof u denkt dat kunstvoeding meer energie bevat, waardoor uw dochter er de nacht op door komt, terwijl dat met de borstvoeding niet lukt. Hoe kan dat? Borstvoeding is immers de beste voeding die er is. Hieronder zal ik uitleggen hoe dat zit.

Misverstand

Het is een misverstand te denken dat borstvoeding minder energie zou bevatten dan kunstvoeding. Afhankelijk van hoe je voedt, kan borstvoeding zelfs voedzamer zijn dan kunstvoeding. Desondanks kan een baby toch 's nachts wakker worden. Dat komt doordat moedermelk lichter verteerbaar is dan kunstvoeding. Het ligt – letterlijk – niet zo zwaar op de maag.

De stolseltjes die in de maag ontstaan uit de melk (denk aan kaas maken), zijn bij moedermelk veel kleiner dan bij koemelk respectievelijk poedermelk. Moedermelk verteert dus makkelijker. Die vertering kan echter wel wat worden vertraagd door ervoor te zorgen dat de baby ook goed de vette achtermelk drinkt.

Lang dezelfde borst

Op zich is het niet moeilijk om baby's te voorzien van vette achtermelk. Zodra de melk toeschiet, wordt de melk al vetter. En door de baby zo lang mogelijk aan dezelfde borst te houden (zolang hij nog drinkt), zorgt u ervoor dat hij goed bij de vette melk komt.

Zodra het drinken afneemt, en meer in zuigen overgaat, is dat een goed moment om van borst te wisselen. Op deze manier is uw melk op zijn minst net zo voedzaam als kunstmelk.

Mocht uw kind met deze manier van voeden toch nog af en toe 's nachts wakker worden, dan is dat niet het gevolg van uw melk die niet goed zou zijn, maar het gevolg van het natuurlijke waak/slaap-ritme.

Wiegendood

Hoewel het voor ouders erg prettig is als hun baby al snel doorslaapt in de nacht, is het een natuurlijk gegeven dat veel baby's langere tijd gedurende de nacht wakker worden. Dit kan te maken hebben met behoefte aan voeding, maar ook is het waak/slaap-ritme nog niet zover ontwikkeld dat een baby langere tijden doorslaapt.

Het is de vraag of het wel zo goed is voor een baby om aan dat waak/slaap-ritme te sleutelen, bijvoorbeeld door kunstvoeding te geven voor de nacht, of door de baby te leren doorslapen. Het regelmatig wakker worden stimuleert bijvoorbeeld het ademcentrum, wat ervoor zorgt dat de baby doorgaat met ademen. Dit regelmatig wakker worden en dóór-ademen beschermt baby's tegen wiegendood.

Nachtrust

U kunt ervoor zorgen dat u en uw dochter zodanig slapen dat een onderbreking van de nachtrust zo kort mogelijk is, en dat je allebei weer zo snel mogelijk verder kunt slapen.

Dat kan bijvoorbeeld door bij elkaar in de buurt te slapen en in bed te voeden. U hoeft dan niet helemaal wakker te worden om naar de baby te gaan en te voeden.

Hormonen

Gelukkig helpt het voeden zelf ook een handje; door het voeden vallen de meeste moeders weer vrij snel in slaap. Dat komt door de hormonen die dan vrijkomen.

Ik hoor zelfs regelmatig dat moeders die hun kind 's nachts niet meer voeden, meer moeite hebben met inslapen. Wat dat betreft zijn nachtvoedingen dus niet alleen profijtelijk voor het kind, maar ook voor de moeder.

Lees ook: