Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 september 2001 door Nanny Gortzak

Veel drinken en spugen door koemelk-intolerantie (5 wkn)

Ik las in het archief dat een baby die constant wil drinken en ook constant veel spuugt, waarschijnlijk last heeft van 'iets' in de voeding.

Ik heb hierover een vraag. Mijn dochtertje (5 weken) heeft een koemelk-intolerantie. Ik ben hiervoor op dieet, maar schijnbaar zitten er toch nog sporen van koemelk in de borstvoeding.

Ze wil inderdaad constant drinken (vanaf het begin dat ze geboren is). Ik heb daar de eerste 4 weken aan voldaan, maar heb nu veel te veel melk. Ze valt dan in slaap na een beetje drinken (voormelk) en na een kwartier wordt ze wakker en wil ze weer een beetje. Ik leg haar dus sinds een week iedere keer aan één borst aan, tot er 4 uur om zijn. Daarna gaat ze naar de andere borst. Ze drinkt heel onrustig, spuugt dus veel, huilt tijdens het drinken en heeft duidelijk pijn in haar buik.

Al met al is het voeden dus een soort dagtaak... Ik heb echter nog een kindje (1½ jaar) die ook aandacht wil en ik moet uiteraard ook nog af en toe boodschappen e.d. doen! Hoe ga ik dit oplossen?

Overigens is ook haar ontlasting is nog steeds regelmatig groen met onverteerde stukjes. Om te voorkomen dat ze echt klotsen melk binnenkrijgt, voed ik haar 'rechtop'. Aangezien ik maar klein ben en zij nogal groot, 'hangt' ze als het ware op mijn pols, tussen mijn benen, en zit ik voorop de stoel te balanceren.

Ik hoop dat u me kunt helpen met de vraag of dit zich min of meer vanzelf gaat oplossen binnen enkele weken (even volhouden dus) of dat dit het scenario voor het komende halfjaar zal zijn?

Antwoord

U wilt weten of uw dochtertje het komende halfjaar zo vaak wil drinken en zo veel zal spugen, als gevolg van haar koemelk-intolerantie. Helaas kan ik de toekomst niet voorspellen, maar ik kan u wel wat uitleggen over de verschillende problemen die u beschrijft.

Wat is een koemelk-intolerantie?

Een koemelk-intolerantie bouwt zich meestal langzaam op: dat kan wel een paar weken tot een paar maanden duren. De verschijnselen nemen af als het verdachte product, koemelk in dit geval, uit het dieet van de baby en de moeder verdwijnt. Komen bij herintroductie de klachten weer terug, dan is duidelijk waardoor de klachten zijn ontstaan. Vervolgens zal de moeder, in overleg met een diëtist, op dieet gaan om de klachten bij de baby blijvend te verminderen. Het kan best een paar weken duren voor het dieet een duidelijke verbetering geeft. Omdat uw baby nog maar vijf weken oud is, zou ik eigenlijk moeten weten of u de bovenstaande werkwijze ook gebruikt heeft om de intolerantie vast te stellen.

Sommige baby's lijken op de melk van hun moeder te reageren met onrust, spugen, krampjes, vaak drinken of juist niet willen drinken. In een enkel geval ontwikkelt zich eczeem.

Waar de baby mogelijk op reageert, zijn stukjes koemelk-eiwit (meestal) die in de moedermelk terecht gekomen zijn nadat de moeder melkproducten gebruikt heeft. Er is sprake van een allergie als een baby op deze eiwit-stukjes reageert met een afweerreactie (immunologische reactie). Deze immunologische reactie is meestal lastig aan te tonen bij een jonge baby. Vandaar dat men bij reacties op koemelk meestal spreekt van een 'koemelk-intolerantie' of overgevoeligheid.

Er kan echter ook iets anders aan de hand zijn.

Veel melk

U geeft ook aan dat uw dochtertje vaak wil drinken en dat u daardoor veel melk produceert. Als gevolg van een grote melkproductie komt een baby niet goed aan de vette achtermelk toe. De baby kan bij een te grote hoeveelheid voormelk last krijgen van krampen, rommelende darmen, spugen door grote hoeveelheden melk en toch weer snel willen drinken. Dat komt omdat de baby niet goed verzadigd is met de vettere achtermelk.

Een aantal van deze klachten komt voort uit de grote hoeveelheid lactose of melksuiker die in de voormelk zit. Vaak wordt dan – ten onrechte – gedacht dat de baby niet tegen lactose kan. Dit is meestal niet het geval; een aangeboren lactose-intolerantie waarbij de baby helemaal geen lactose kan verteren, komt maar weinig voor. Wanneer de baby een evenwichtige hoeveelheid voor- en achtermelk krijgt, zullen de klachten die op lactose-intolerantie lijken, verdwijnen.

Toeschieten

Doordat er zo veel melk is, zal de melk ook met veel kracht naar buiten komen zodra deze toeschiet. Daar kunnen veel baby's niet tegen: ze gaan onrustig drinken, moeten vaak boeren, en willen soms de borst niet meer omdat ze de enorme toevloed van melk willen voorkomen. Als de baby loslaat, kan de melk met kracht de kamer inspuiten.

Ontlasting

Een groene ontlasting met witte stukjes erin hoeft niet te wijzen op een koemelk-intolerantie. De kleur van ontlasting kan variëren met het eten van de moeder en kan ook afhangen van de snelheid waarmee het eten de darmen passeert. Dat kan bij veel melk voorkomen, omdat er te weinig vette achtermelk gedronken wordt. Vet vertraagt de snelheid waarmee de melk door de darmen gaat.

De oplossing

  • Laat voor het voeden met de hand de melk toeschieten en laat deze melk wegstromen in een luier. Zo gaat de ergste druk van de borst af, en komt er al wat vettere melk als u gaat voeden.
  • Leg uw dochtertje aan wanneer de straaltjes over gaan in druppels.
  • Leg uw dochtertje aan met het hoofd zo hoog mogelijk, bijvoorbeeld door op uw rug te liggen met de baby op de borst (steun daarbij haar voorhoofd).
  • Liggend voeden kan ook: dan heeft uw dochtertje meer controle over de melkstroom.
  • Geef deze borst zolang als uw dochtertje dat wil. Na een uur of drie tot vier kunt u naar de andere borst wisselen. Laat eventueel tussendoor wat melk uit de volste borst wegstromen om pijnklachten te voorkomen.
  • Kolf eens per dag de borsten na een voeding goed leeg om de grote voorraad melk weg te werken. Als de melkproductie gaat afnemen, zal dit niet meer elke dag nodig zijn.

Wanneer uw dochtertje met deze werkwijze de borst beter kan legen, dan zullen de klachten als gevolg van het teveel aan melk al snel verminderen. Ik denk daarbij aan spugen, darmkrampen, onrustig drinken, en snel weer aan de borst willen. Vervolgens kunt u nagaan of nog resterende klachten veroorzaakt worden door iets in uw voeding. Daarbij is de hulp van een diëtist wenselijk.