Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
16 november 2007 door Frea Kruisinga
We wonen in Polen en hebben drie kids - van 2, 4 en 8 - die regelmatig periodes van verkoudheid, griep, etc. doormaken. Nu is mijn insteek als nuchtere Nederlander dat te snel antibiotica voorschrijven niet zo top is voor het immuunsysteem, en dat onze kids ook enige afweer moeten opbouwen. Hier is het echter zo dat voor bijna alle verkoudheden al antibiotica-kuren of andere medicamenten worden voorgeschreven.
Ik ben nu bijna bang om naar de kliniek te gaan. Een voorbeeld. Toen onze zoon 6 maanden oud was, werd hij opgenomen in het ziekenhuis. Volgens de artsen was hij letterlijk doodziek. Het ging om een zware verkoudheid c.q. lichte bronchitis! Na zes dagen hebben we hem toen ongeoorloofd mee naar huis genomen (temp. 37,2), waar hij binnen twee dagen weer okee was.
Mijn vraag: wanneer hebben kids nu echt medicijnen nodig?
De meeste gevallen van griep, verkoudheden en luchtweg-infecties worden veroorzaakt door virussen. Dergelijke infecties duren meestal een dag of vijf. Antibiotica zijn dan zinloos, omdat die alleen werkzaam zijn tegen bacteriën. Van een virusinfectie moet je zelf herstellen.
Luchtweg-infecties kunnen echter ook veroorzaakt worden door bacteriën. Kinderen zijn daar doorgaans wat zieker van dan bij een virusinfectie. Bij bacterie-infecties zijn antibiotica wél werkzaam.
Daarnaast kan het voorkomen dat een infectie begint als virusinfectie en dat daar bovenop een bacterie-infectie plaatsvindt.
Zoals ik vorige week al vertelde, is met het blote oog moeilijk te zien of er sprake is van virusinfectie of een bacterie-infectie, zodat dan toch 'voor de zekerheid' antibiotica kan worden voorgeschreven. In Nederland zijn we daar heel terughoudend mee, maar in de meeste andere landen niet, zoals u ook ervaart in Polen.
Het is natuurlijk moeilijk te zeggen wanneer een kind nou echt antibiotica nodig heeft en wanneer niet. Ik zal proberen een aantal dingen te noemen waar u op kunt letten:
Dat zijn allemaal redenen om meteen naar een dokter te gaan.
Voor gewone verkoudheden en kuchjes hoef je echt niet meteen naar een dokter te rennen, maar waak ervoor dat je afkeer tegen antibiotica er niet toe mag leiden dat je te lang wacht met naar de dokter gaan.
Ik raad aan om bij twijfel toch een dokter te waarschuwen, en maar te vertrouwen op de deskundigheid van de dokters daar. Van een keertje onterecht antibiotica zal je afweer absoluut geen last hebben, maar een keer ten onrechte géén antibiotica kan veel ernstiger gevolgen hebben!
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.