Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
26 oktober 2007 door Frea Kruisinga
Mijn zoontje is net 6 maanden oud. Hij slaapt erg veel en tussen de slaapjes door is hij ook erg snel moe.
Rond 7.00 uur wordt hij wakker (soms een uur eerder of een uur later). Hij heeft er dan ongeveer 12 uur onafgebroken slaap opzitten. Overdag is hij in de ochtend en de vroege middag meestal na 1 uur al weer moe; 's middags kan hij het wel eens 2 uur volhouden.
Overdag doet hij vier à vijf slaapjes: een slaapje van 2 uur, drie slaapjes van 1 uur, en soms nog een slaapje extra. Rond een uur of half zes krijgt hij eten en dan is hij vaak al erg moe. Het eten gaat hierdoor erg moeilijk.
Rond 18.00 uur gaat hij in bad en krijgt hij pap. Hij ligt dan meestal voor 19.00 uur in bed, soms al om 18.30 uur. Vrijwel altijd valt hij meteen in slaap als hij naar bed gaat, ook overdag.
Van andere ouders krijg ik nu opmerkingen dat hij wel erg veel slaapt, en dat dat misschien niet goed is. Klopt dit? Zelf heb ik het idee dat hij gewoon veel slaap nodig heeft.
Pasgeboren baby's slapen gemiddeld zo'n 16 tot 20 uur per 24 uur. In de loop van het eerste levensjaar neemt deze slaapbehoefte geleidelijk af. Met 6 maanden slapen kinderen gemiddeld 13 tot 14 uur per 24 uur (gemiddeld 11 uur per nacht en twee slaapjes overdag van gemiddeld 1½ uur).
Dat zijn echter gemiddelden. Er zijn dus kinderen die minder slaapbehoefte hebben en kinderen – zoals uw zoontje – die meer slaapbehoefte hebben.
Het belangrijkste is hoe u vindt dat het met hem gaat. Zit hij goed in zijn vel als hij wakker is? Ontwikkelt hij zich goed? Is hij niet al te vaak ziek? Als dat allemaal in orde is, dan moet je je niets aantrekken van wat 'de mensen' zeggen, en je vooral geen zorgen maken.
Het kan helpen – voor zover u dat niet al doet – om hem niet alleen 's nachts maar ook overdag in zijn eigen bedje te leggen om te slapen (dus niet in de box, etc.), zodat hij de kans krijgt om overdag iets minder vaak en wat langer per keer te slapen. Het eigen bed is meestal een stuk rustgevender, omdat er minder prikkels zijn (minder geluid, minder licht, etc.).
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.