Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

23 april 2004 door Nanny Gortzak

Overproductie en stuwing - hoe kan ik dat tegengaan? (9 dgn)

Negen dagen geleden beviel ik van mijn zoontje; hij kwam vier weken te vroeg. De ene keer drinkt hij wel van de borst en de andere keer wil hij enkel van het flesje drinken. Omdat hij nog maar 2470g weegt, kan ik geen voedingen overslaan en moet ik dus regelmatig een flesje geven.

Ik kolf af en dat gaat eigenlijk te goed. Hoewel ik elke keer 60cc per borst afkolf, heb ik echt veel te veel melk. Als ik stop met kolven, is de spanning er nog maar net af. Dit is al zo vanaf het moment dat de melkproductie op gang kwam en op geen enkel moment heb ik meer afgekolfd (behalve drie keer als de pijn echt te erg werd) of extra gestimuleerd. Leegkolven zou betekenen: 360cc ineens.

Dit is moeilijk houdbaar, omdat ik continue last heb van stuwing. Warmte heb ik zeker niet nodig om te stimuleren en ik loop tussen de voedingen bijna altijd met ijs op mijn borsten rond. Hoe kan ik die overproductie tegengaan?

Antwoord

Uw probleem is dat u meer melk produceert dan dat uw zoon drinkt of dat u kolft. Als gevolg van deze productie loopt u regelmatig met gestuwde borsten rond.

Uw zoon is vier weken te vroeg geboren en woog toen minder dan 2500 gram. Dat betekent dat u het aantal voedingen en de hoeveelheid voedingen per dag in de gaten moet houden om er zeker van te zijn dat hij voldoende binnen krijgt. Probleem hierbij is dat hij niet altijd aan de borst wil drinken.

Borstontsteking voorkomen

Hoewel u misschien schrikt van het idee dat u uw borsten regelmatig zou moeten leegkolven, wil ik dit toch voorstellen. Door uw grote productie blijft er telkens veel melk in de borst achter. Door dit niet weg te kolven, of doordat uw zoon dit niet wegdrinkt, wordt deze hoeveelheid gaandeweg steeds groter, tot de overlast van pijn voor u te groot wordt.

Het niet afkolven van de overtollige melk is weliswaar een seintje voor uw lichaam dat de productie omlaag moet, nadeel is echter dat u door deze grote spanning op het weefsel risico loopt op verstopte kanalen en borstontstekingen. Dat dient voorkomen te worden.

U kunt beginnen met dagelijks toch minimaal een keer de borsten zo goed mogelijk leeg te kolven. De reden daarvoor is dat u de opgehoopte melk dan kwijt bent. Het zal dan weer even duren voor u weer zo'n heel overvol gevoel heeft.

Prettiger voor de baby

Een tweede overweging om toch te kolven, is dat uw zoon – hoewel het voor hem erg makkelijk zal zijn om melk uit een volle borst te krijgen – misschien toch een voorkeur heeft voor een borst die wat minder gestuwd is en waar de melk minder krachtig uit stroomt.

Door zijn vroege geboorte en zijn geringe gewicht is hij wat klein, waardoor hij niet zoveel melk in een keer kan verwerken. Hij heeft hierbij misschien wat hulp van u nodig.

U kunt dit uitproberen door uw zoon de voeding na het volledig kolven aan te leggen en te zien of hij dan goed wil drinken. Als u het idee heeft dat dit inderdaad helpt, dan kunt u overwegen om bijvoorbeeld twee maal per dag uw borsten helemaal leeg te kolven.

U zou dit ook kunnen combineren met eerst een aantal minuten te kolven alvorens uw zoon aan te leggen, zodat hij beter op zijn gemak de borsten leeg kan drinken. Hij zal dan meteen met de wat vettere melk beginnen, wat voor een klein baby met een klein maagje een voordeel kan zijn. Naarmate hij meer en vaker aan de borst drinkt (en groeit), kunt u het kolven voor een voeding verminderen.

Prematuren en op tijd geborenen

Het bovenstaande heeft vooral betrekking op uw specifieke situatie, waarbij uw baby te vroeg geboren is. Voor op tijd geboren baby's, die op vraag bij hun moeder drinken, hoeft de moeder zich in de regel niet zoveel zorgen te maken over het verschil in voor en achter melk.

Bij een kleine, te vroeg geboren baby kan de hoeveelheid melk bij sommige moeders zo overweldigend zijn, dat het verschil tussen voor en achtermelk wel aandacht verdient, omdat de baby kleinere hoeveelheden drinkt dan een grotere baby en te gauw vol wordt.

Alle voedingen uit de borst

Als u merkt dat uw zoon alle voedingen uit de borst neemt, kunt u de melkproductie verder regelen. U kunt dan beter overzien hoeveel hij uit de borst drinkt.

Ook zal hij tegen de tijd dat hij alle voedingen uit de borst drinkt, flink gegroeid zijn. Uw zoon zal dan meer melk nodig hebben dan nu, zodat een deel van de overproductie al opgelost wordt omdat de vraag groter is.

U kunt dan aan bijvoorbeeld voor de nacht uw borsten helemaal leeg kolven en daarna de borst als gewoonlijk aanbieden: eerst een borst zolang hij wil en na goed boeren de tweede borst indien daar nog behoefte aan is.

Veel sterkte en succes.

Lees ook: