Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

25 februari 2011 door Fleur de Lorijn

Onrustig drinken - waar komt dat door? (4 mnd)

Ik heb een vraag over mijn 4 maanden oude zoontje. Hij heeft een koemelkallergie, maar sinds anderhalve maand heeft hij ook pijn/last bij het drinken. Hij heeft daarbij veel last van neusverkoudheid. Hij heeft geen keelontsteking, amandelontsteking, astma, bronchitis, spruw, reflux, oorontsteking of koorts.

Het probleem is dat hij eerst de ergste honger weg-eet en daarna gaat hij vechten met de fles of de borst. Ik krijg er dan amper 100 cc in van de 180 die hij zou moeten drinken. Dit heeft weer tot gevolg dat hij 2 uur later weer wil drinken, en vaak ook te weinig eten binnen krijgt op een dag.

Ik moet hem sowieso ingebakerd voeden, anders krijg ik er nog minder in vanwege zijn bewegende handjes en het wegdraaien. Ik wil geen gevecht maken van het eten, en kolf nu ook 6x per dag af zodat hij niet meer aan de borst hoeft. (Daarvan haakt hij namelijk nog sneller af dan van de fles).

Alleen 's nachts krijgt hij nog borstvoeding, maar dit resulteert in een klein beetje eten (met name 's nachts is de neusverkoudheid het ergst). Dan wil hij na een uur weer opnieuw drinken, of hij blijft huilen van de honger.

We hebben al een aantal keren zoutoplossing op verschillende manieren geprobeerd [om de neus vrij te maken - red.], maar dat hielp ook niets. Nu heeft de huisarts Zantac ingezet, om een mogelijke slokdarm-irritatie te verminderen, maar ook dat biedt geen soelaas.

We hebben 3 katten in huis rondlopen. Zou dit de oorzaak kunnen zijn? (Allergie komt in de familie veelvuldig voor.) En zo ja, kan dit getest worden? Wat zou er eventueel anders aan de hand kunnen zijn? Hij krijgt bijvoeding in de vorm van Nutrilon Pepti in verband met zijn koemelkallergie.

Antwoord

Uw zoon heeft dus koemelkeiwit-allergie, maar ondanks een koemelkeiwit-vrij dieet (in de vorm van borstvoeding en Nutrilon Pepti) drinkt hij weinig omdat hij erg onrustig is tijdens de voeding. Vooral de laatste tijd.

Er kunnen verschillende dingen aan de hand zijn, die ik hieronder voor u zal langslopen. Over de katten hoeft u zich denk ik geen zorgen te maken.

1. Het kan zijn dat het dieet nog niet optimaal is, dus nog niet koemelkeiwit-vrij genoeg. Nutrilon Pepti, wat u nu gebruikt, is een heel goede voeding voor de meeste kinderen met een koemelkeiwit-allergie. Er zijn echter kinderen die 100% koemelkeiwit-vrij moeten eten om klachten te voorkomen.

Dan kun je Neocate proberen. Dat is een voeding waarbij de eiwitten zodanig gesplitst (gehydroliseerd) zijn dat er pure aminozuren overblijven. Mijn voorstel zou zijn om deze voeding te proberen.

2. De onrust kan toch het gevolg zijn van reflux (voluit: gastro-oesofageale reflux), ook al zei u dat daar geen sprake van is. Waarom bent u daar zo zeker van? De huisarts heeft immers al Zantac voorgeschreven tegen een mogelijke irritatie van de slokdarm. Zo'n irritatie wordt veroorzaakt doordat de zure maaginhoud terugloopt vanuit de maag naar de slokdarm. Oftewel reflux.

De Zantac heeft geen effect. Dat kán betekenen dat de reflux nog onderbehandeld is (al is dat niet heel waarschijnlijk).

3. Een derde oorzaak van de onrust rondom het drinken kan de neusverkoudheid zijn. Drinken met een verstopte neus is irritant, en kost veel energie. Vooral bij baby's, omdat die nog voornamelijk door hun neus ademen. Dus als die dicht zit, is het lastig drinken...

Allergische neusverkoudheid (rhinitis), bijvoorbeeld door katten, komt eigenlijk nauwelijks voor op deze jonge leeftijd. Meestal gaat het bij neusverkoudheid toch om een virale infectie. Het is tenslotte winter, en uw zoon is jonger dan 2 jaar. Dan zie je dat wel vaker...

Tot nu toe hebben jullie fysiologisch zout gebruikt voor de neus. Een andere optie is 'baby-neusdruppels' (xylomethazoline 0.025 %). Dat is een slijmvlies-oplossend middel dat je maximaal een week lang mag gebruiken. (Een dagje meer is niet rampzalig, maar bij langdurig gebruik werkt het averechts en geeft het juist een slijmvlieszwelling.)

Bespreek deze opties nog eens met uw huisarts. Succes en sterkte!

Lees ook: