Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

2 december 2005 door Nanny Gortzak

Ondanks het tepelhoedje doen mijn tepels nog steeds pijn. Wat nu?

Kan het zijn dat bij het gebruik van een tepelhoedje het kindje verkeerd "pakt"? Of verkeerd aangelegd wordt? De eerste minuut is namelijk nog steeds heel pijnlijk, terwijl ik het hoedje juist gebruik omdat het zónder hoedje zo vreselijk veel pijn doet (ik heb erg gevoelige tepels).

Antwoord

Het kan inderdaad zijn dat het gebruik van een tepelhoedje tot problemen leidt bij de borstvoeding.

Voor degenen die het tepelhoedje nog niet kennen, leg ik eerst even uit wat het is en wat het doet. Daarna zal ik aangeven hoe je er het beste mee om kunt gaan.

Tepelhoedje

Een tepelhoedje is een siliconen kapje in de vorm van een Mexicaanse hoed, dat over de tepel gelegd kan worden. Het is de bedoeling dat de baby dan de tepel én het hoedje in de mond neemt bij het aanleggen.

Tepelhoedjes worden nog weleens aangeraden als een moeder vlakke of ingetrokken tepels heeft, bij premature baby's en als een moeder pijn bij het voeden heeft. Niet in alle gevallen is het gebruik van een tepelhoedje echter een juiste keuze. Daarom is het altijd verstandig om eerst een lactatiekundige te raadplegen vóór je een tepelhoedje gaat gebruiken.

Gebruiksaanwijzing

Een tepelhoedje kan het beste aangebracht worden op de tepel door het hoedje zo veel mogelijk binnenstebuiten te keren en vervolgens over de tepel heen te leggen, zodat zoveel mogelijk borstweefsel in het hoedje komt te liggen.

De baby wordt nu aangelegd en dient daarbij niet alleen de speen (van het hoedje), maar liefst ook een deel van het hoedje dat over de tepelhof ligt, in de mond te nemen. Want als een baby alleen de speen pakt, kan er druk komen te staan op de tepel zelf, of op de overgang van tepel naar tepelhof. Dit kan pijnklachten en zelfs kloven tot gevolg hebben. Om dit te voorkomen, kun je het beste wachten met aanleggen tot de baby de mond goed wijd open doet.

Vlakke of ingetrokken tepels

Wanneer een moeder wat vlakke of ingetrokken tepels heeft, dan kan het zuigen op het tepelhoedje ertoe leiden dat er meer borstweefsel het hoedje ingezogen wordt. Als hierbij weefsel wordt uitgerekt, dan kan dat pijnlijk zijn in het begin van de voeding.

Als dit het geval is, dan kan het helpen om vóór het aanbrengen van het hoedje de tepel eerst met de hand voor te vormen en wat voor te rekken. Door daarbij ook wat melk uit te drukken – zodat de melk makkelijker gaat stromen – zal de baby minder hard hoeven zuigen, waardoor de tepel geleidelijker uitgerekt wordt.

Gevoelige tepels

Omdat u erg gevoelige tepels heeft, is het belangrijk om na te gaan (én in de gaten te blijven houden) of de baby voldoende van tepel en tepelhof in de mond neemt.

Ook dient u bedacht te zijn op infecties aan de tepel, zowel van bacteriën als schimmels (spruw). Vooral als u ook kloven heeft gehad, is de kans daarop erg groot.

Mocht het ook met de bovenstaande aanwijzingen niet goed lukken, dan raad ik u aan om alsnog contact op te nemen met een lactatiekundige.

Veel succes!