Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
19 maart 2010 door Henk Boeke
Mijn dochter van net 7 jaar spreekt nog steeds de R niet uit, ondanks logopedie (al 3½ jaar), veel oefenen thuis, en de truc om te gorgelen. De R wordt uitgesproken als een H (dus 'hoos' in plaats van 'roos', en 'huit' in plaats van 'ruit', etc.) Heel af en toe klinkt het alsof ze de R midden in een woord of als laatste letter wel uitspreekt. Maar het kan ook zijn dat de R meelift op de andere klanken.
De behandeling is op eigen verzoek van de logopediste stopgezet. Zij vond dat er te weinig vooruitgang was geboekt en heeft ons geadviseerd om naar een andere logopediste te gaan. Hiervoor is een wachttijd van 3 à 4 maanden.
De situatie van onze dochter begint voor haar zelf moeilijk en vervelend te worden, mede gezien het feit dat zij in groep 4 spreekbeurten moet houden. Het niet kunnen zeggen van de R maakt haar onzeker en bang. Wat ze eigenlijk helemaal niet is.
Om de tijd te overbruggen, ben ik als bezorgde ouder gaan zoeken naar mogelijkheden om haar het misschien op een andere manier te kunnen aanleren. Wat kunnen we doen?
De R aan het begin van woorden is lastig uit te spreken. Daarom wordt hij door veel jonge kinderen vervangen door een andere klank. Maar zodra ze een jaar of 4 zijn, is de uitspraak van die begin-R meestal wel in orde.
Bij een kind van 7 jaar is het onwaarschijnlijk dat de uitspraak vanzelf zal veranderen, dus zal er inderdaad wat moeten gebeuren. In principe raden we altijd af om thuis te gaan dokteren. In dit geval geldt dat zelfs nog sterker, want als het probleem met 3½ jaar logopedie al niet opgelost kon worden, dan is de kans dat het zónder professionele begeleiding wel zou lukken natuurlijk heel klein.
Dat betekent echter niet dat u niets zou kunnen doen. Integendeel. Uw belangrijkste taak, op dit moment, is proberen uw dochter het zelfvertrouwen terug te geven dat ze wat kwijtgeraakt lijkt te zijn. Dus: prijs en complimenteer haar zo veel mogelijk met alles wat ze goed doet!
En wat de logopedie betreft: voordat u aan een nieuwe behandelaar begint, zouden we u aanraden om eerst een second opinion te vragen, of het in uw geval überhaupt zinvol is om na 3½ jaar logopedie nog weer door te gaan met iemand anders. U kunt dit bespreken met uw huisarts, of u kunt het voorleggen op de website
Kind en taal van de beroepsvereniging van logopedisten (NVLF).
Als u werkelijk wilt dat uw dochter nog doorgaat met logopedie (al dan niet op basis van een second opinion), kunt u de wachttijd misschien wat bekorten door de school een brief te laten schrijven waarin staat dat de situatie nijpend is en dat er zo snel mogelijk actie ondernomen moet worden. Soms helpt zo'n brief om wachtlijsten te omzeilen.
We wensen u veel succes!
schreef dit artikel mede namens Justine Pardoen. Samen waren zij Ouders Online, tot 1 september 2018. Henk als eindredacteur, en Justine als hoofdredacteur.