Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
6 juni 2008 door Frea Kruisinga
Ik heb een zoon van 9 jaar. Hij zegt dat hij de hele dag honger heeft en dat voelt hij in zijn buik. Hij kan er ook niet van slapen.
Wat eet hij zoal:
- ontbijt: cornflakes met melk en een glas drinken;
- tussendoor: meestal 2 milky break-koeken (1 pakje) en een beker drinken;
- lunch: 2 boterhammen met melk;
- na school: een snoepje en drinken;
- om 5 uur: fruit met drinken;
- diner: 1 flinke aardappel, 1 schep groenten en 1 stuk vlees;
- 's avonds: wat drinken of fruit.
En toch wil hij nog vaker eten. Vooral 's avonds vraagt hij vaak om eten. Het is een tengere jongen, gemiddelde lengte of net eronder. Hij voetbalt veel en gymt daarnaast nog enkele keren per week.
Is zijn vraag om eten 'gedrag', of is het echt honger? Wat kan ik aanpassen aan het eetpatroon om zijn gedrag of zijn echte honger te verhelpen?
Om erachter te komen of uw zoon echt honger heeft, moet je eerst kijken hoeveel calorieën hij nodig heeft en hoeveel hij er binnenkrijgt. Ik heb helaas onvoldoende gegevens om dat precies te kunnen berekenen, dus moet ik volstaan met een benadering.
Voor het berekenen van het aantal calorieën dat een kind nodig heeft, bestaat een nogal ingewikkelde formule, waarbij onder andere rekening wordt gehouden met:
Wanneer je uitgaat van een normaal activiteitenpatroon, heeft een jongen van zijn leeftijd ruim 1800 kcal per dag nodig. Maar omdat uw zoon veel sport, mag dat best wat meer zijn. Aangezien hij met zijn huidige dieet hij ruim 1800 kcal binnenkrijgt, lijkt mij het hongergevoel dus wel verklaarbaar.
De vraag is nu hoe je die extra calorieën er op een verantwoorde manier bijkrijgt, zonder af te wijken van het basisprincipe 'drie hoofdmaaltijden en twee verantwoorde tussendoortjes'.
Ik ben geen diëtiste, dus hou me ten goede, maar wat me in uw geval belangrijk lijkt, is om die drie hoofdmaaltijden beter te benutten dan nu het geval is.
Mochten de bovenstaande tips niet voldoende helpen, of als u nog aanvullende vragen heeft, dan raad ik u aan om contact op te nemen met een diëtiste.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.