Nieuw: Ontdek nu alle events en workshops bij jou in de buurt op het Ouders Eventplatform

6 april 2006 door Merit Tabbers

Mijn kind was ziek (spugen, diarree) en heeft nu wéér diarree. Moet ik daarmee naar de dokter? (22 mnd)

Ons zoontje (nu 22 maanden) is twee-en-een-halve week geleden 's nachts ziek geweest. Hij heeft toen een keer of 8 gebraakt. De dag daarna heeft hij licht verteerbare voeding gehad. Hij was wat dagen hangerig en had weinig eetlust en na een dag of drie was hij weer helemaal opgeknapt.

Twee dagen nadat het over was, kreeg hij 's nachts diarree. Die nacht heel heftig, misschien wel 10 tot 15 keer, en waterdun. De hele week daarna is hij aan de diarree geweest. Niet meer zo vaak, meestal 3 x per dag en het werd van waterdun steeds iets dikker. Wel zat er aan het eind van die week slijm bij.

Vanaf het moment dat de diarree begon, zijn we hem weer licht verteerbaar eten gaan geven, zoals wit brood, vis, kip, banaan, etc. Ook gaven wij hem geen melk meer maar ORS, Roosvicee stop, en appelsap.

Dit hebben we een week volgehouden en na overleg met de dokters-assistente zijn we hem weer normale voeding gaan geven, omdat hij normaal gesproken vaak last heeft van obstipatie. Daarvoor krijgt hij movicolon poeder – indien nodig een half zakje per dag (nu natuurlijk niet!).

Anderhalve week na de eerste nacht diarree was de diarree over en had hij weer stevige ontlasting zonder slijm. Maar nu heeft hij sinds drie dagen wéér diarree, waterdun en met slijm. Vandaag heeft hij alweer vier keer gepoept en de doperwtjes die hij gisteren gegeten heeft, komen er nu onverteerd weer uit.

Hij heeft geen koorts en is gewoon actief en blij.

Mijn vraag is nu: hoe lang mag ik de diarree afwachten voordat hij naar de huisarts moet en wat is het dieet-advies bij diarree? Mag hij bijvoorbeeld wel melk, aardappels, groenten en bruin brood hebben? Of moet het voedsel licht verteerbaar zijn?

Antwoord

Het patroon dat u beschrijft, komt regelmatig voor. Het is een soort tweetraps-raket:

  • eerst is er diarree doordat het kind 'gewoon' ziek is;
  • vervolgens – als het kind hersteld is – krijgt het opnieuw diarree, maar dan om een andere reden.

In fase 1 heeft uw kind hoogstwaarschijnlijk een virale maag/darm-ontsteking doorgemaakt, oftewel een 'virale gastro-enteritis' in het medisch jargon. Zoals u gezien heeft, gaat dat vanzelf weer over. Daar hoef je niets speciaals voor te doen, behalve zorgen dat het kind voldoende vocht binnenkrijgt.

Peuterdiarree

Maar dan komt fase 2. Wat vaak gebeurt, is dat ouders in zo'n geval onnodig de voeding gaan aanpassen, waardoor de bekende peuterdiarree kan ontstaan. Dat is precies wat hier gebeurd is:

  • te weinig vet (u gaf geen melk meer);
  • te weinig vezels (u ging wit brood geven);
  • te veel vruchtensappen (u gaf uw kind appelsap).

Deze combinatie veroorzaakt juist diarree. Want:

  • vet vertraagt de maag/darm-passage van het voedsel. Dat is gunstig, omdat er daardoor voldoende tijd overblijft voor de darmen om het vocht op te nemen, én om lastige dingen als doperwtjes te verteren (vandaar dat de doperwtjes er onverteerd weer uitkwamen);
  • vezels nemen vocht op;
  • vruchtensappen bevatten suikers die diarree veroorzaken.

Oplossing: de vier v's

De hier beschreven diarree is de meest voorkomende oorzaak van chronische diarree bij kinderen tussen 1 en 5 jaar. Deze kinderen hebben geen klachten, behalve diarree. Ze groeien goed. De diarree is niet 's nachts aanwezig.

De oplossing is dat u zich houdt aan de vier V's:

  • vet - meer volle melk, boter, volle kwark, slagroom;
  • vezels - bruin brood, vezelrijke groenten, mandarijnen mét de velletjes;
  • vocht - minder vocht;
  • vruchtensappen - niet geven.

Probeer maar eens, en u zult zien dat de diarree verdwijnt als sneeuw voor de zon.

Lees ook: