24 november 2003 door Lissy de Ridder

Mijn kind slaapt steeds langer. Is dat zorgelijk? (21 mnd)

Je hoort vaak over kinderen die niet willen doorslapen. Maar wat doe je als je kind juist steeds méér gaat slapen?

Onze dochter is nu 21 maanden, en slaapt de laatste weken elke keer langer. Het is nu zelfs zo dat ze slaapt van 19 uur 's avonds tot 10.30 uur 's morgens, zonder wakker te worden. 's Middags slaapt ze dan ook nog zo'n anderhalf à twee uur. Bij elkaar dus al gauw een uur of 17 per dag, wat mij nogal veel lijkt, voor een kindje van bijna 2.

Ik merk echter niets aan haar. Ze is niet sneller moe dan normaal, en overdag is ze gewoon energiek en ondernemend.

Wel heeft ze in februari van dit jaar een hersenvlies-ontsteking gehad (pneumokokken-meningitis). Zou dit misschien van invloed kunnen zijn op haar gesteldheid, en dus op de hoeveelheid slaap die ze nodig heeft?

Hoeveel slaap heeft een kind van deze leeftijd eigenlijk nodig?

Antwoord

De behoefte aan slaap verschilt enorm van persoon tot persoon en dus van kind tot kind. Op uw laatste vraag valt dus nauwelijks een antwoord te geven. Daarnaast kan de slaapbehoefte tijdens bepaalde periodes groter zijn dan normaal, bijvoorbeeld in de volgende gevallen:

  • bij een groei-spurt;
  • bij een nieuwe stap in de ontwikkeling;
  • bij ziekte.

U gaf aan dat u overdag niets bijzonders aan uw dochter merkt en dat zij energiek en ondernemend is. Ziek zal ze dus niet zijn.

Dan de hersenvlies-ontsteking. Dat is een zeer ernstige aandoening. Het lichamelijk herstel hiervan kost beslist veel tijd, evenals de emotionele verwerking ervan. Zou dat dan de oorzaak zijn? Ik denk het niet. Driekwart jaar is ruim voldoende voor lichaam en geest om zich te herstellen.

Kortom: laat uw dochter lekker slapen als ze daar zin in heeft en maak u geen zorgen.