Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 oktober 2004 door Sanderijn van der Doef
Onze dochter had op haar 8-ste al schaamhaar en borstvorming. En ze was nét 9 toen ze ongesteld werd. Vanwege het feit dat haar emotionele leeftijd een stuk achterloopt op haar kalenderleeftijd (en nu zéker op haar lichamelijke leeftijd) is het nogal moeilijk om haar uit te leggen wat er allemaal met haar lichaam gebeurt. We zijn het complete medische 'circus' al aan het doorlopen, maar ik zit nu eigenlijk wel met een praktisch probleem.
Als ze ongesteld is wanneer ze zwemles heeft, doet ze niet mee. De gymles slaat ze ook liever over; niemand mag het merken. En hoe moet dat met tampons inbrengen op warme vakantiedagen aan zee?
Om te beginnen: gelukkig is uw dochter nu onder behandeling van een arts. Een te vroege puberteit bij een meisje heeft namelijk ook medische gevolgen, waar zeker iets aan gedaan kan worden.
Wat betreft uw praktische vragen denk ik dat u haar voorlopig even moet beschermen tegen onaardige opmerkingen uit de buitenwereld. Dat betekent dat ze die ene week in de maand even niet mee hoeft te doen aan activiteiten waarbij haar menstruatie 'ontdekt' kan worden, met ongewenste reacties van anderen als gevolg.
Zo erg is het trouwens niet, om haar te laten wennen aan het feit dat ze lichamelijk een buitenbeentje is. Een kind met een ander lichamelijk probleem (zoals astma, zwakke botten of allergie) doet ook niet mee aan de gymles, en daar stoort ook niemand zich aan.
U kunt gewoon zeggen – aan de betrokken leerkrachten, die het weer kunnen doorgeven aan de leerlingen – dat het van de dokter niet mag omdat het niet goed is voor haar gezondheid. Dat zelfde geldt voor warme dagen op vakantie. Als ze niet ongesteld is, doet ze lekker mee in haar badpak en zodra ze menstrueert gaat u even een paar dagen iets anders met haar doen.
Een tampon is inderdaad iets wat je een 8- of 9-jarig meisje nog niet wilt geven. Daarom is het beter om haar vroege lichamelijke ontwikkeling als iets speciaals, iets bijzonders te zien. En om die reden gaat u op die dagen ook iets speciaals met haar doen.
Ze voelt zich al zo vreemd en anders, wat voor een 8- à 9-jarige niet leuk is. Door haar te laten merken dat ze vervelend genoeg dan ook al niet kan gymmen en zwemmen, bevestigt u nog meer het vervelende van haar situatie. Maar door haar te laten merken dat het juist heel bijzonder is, kunt u haar helpen haar zelfvertrouwen wat te vergroten.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.