Op deze leuke gezinscamping kan je kind eindeloos spelen en jij écht ontspannen - lees hier meer

17 februari 2006 door Joanna Sandberg

Mijn dochter heeft een chat-, bel- en SMS-verslaving. Wat kunnen we daaraan doen? (16 jr)

Mijn gezin bestaat uit drie kinderen: een dochter van 16, een dochter van 9 en een zoon van 2. Mijn dochter van 16 zit de laatste tijd niet goed in haar vel. Ze is erg teruggetrokken en vertelt nooit erg veel. Op school gaat het ook niet goed.

Toen ze klein was, was er veel ruzie in het gezin over de gokverslaving van mijn man. Het heeft heel lang geduurd tot hij er vanaf was. Hij heeft negen jaar niet meer gegokt, maar het laatste jaar is hij er toch weer mee begonnen en hadden we weer ruzie.

Laatst zijn we bij haar mentor geweest, en die vertelde dat ze eigenlijk geen lessen meer volgt maar voornamelijk naar de mediatheek gaat om met andere meisjes te kletsen. Ze heeft een schorsing van een dag gekregen en als het doorgaat kan ze van school verwijderd worden.

Ze belt heel veel mobiel met jongens. Vooral met mijn mobiel of met haar vaders mobiel. Het loopt helemaal uit de hand. Ik heb torenhoge rekeningen, die ik heel moeilijk kan betalen.

Ze liegt, en ze steelt geld van mij of haar vader om telefoonkaartjes te kopen. Als wij ernaar vragen, gaat ze huilen, en zegt ze dat ze het niet meer zal doen. Maar elke keer breekt ze haar beloftes. Als ik haar vraag waarom ze dat doet, dan zegt ze dat als wij ruzie maken met haar vader, dat ze dan denkt dat het door haar komt. Ik weet niet meer wat ik moet geloven.

Ze chat veel, en als ik denk dat ze huiswerk maakt, dan zit ze weer stiekem te chatten. Het is toch niet normaal om in een week voor 300 euro te bellen en te SMS'en? Als ik vraag wie het zijn, dan weet ze niet eens hoe ze heten. Ze zegt dat ze er uit verveling mee begonnen is.

Ik kan haar niet meer vertrouwen en ik weet niet meer wat ik moet doen. Ik heb mijn zus en mijn broer om hulp gevraagd. Tegen hen zegt ze ook dat ze het niet meer zal doen. Maar dan doet ze het toch weer. Ze zegt dat ze eraan verslaafd is, en dat ze er vanaf wil.

Ze zit in HAVO 4. Ze heeft heel vaak Internet nodig voor haar toetsen of haar huiswerk. Moet ik dan geen Internet meer in huis nemen, en de telefoon laten afsluiten? Haar mobiel heb ik al afgepakt.

Wat kan ik doen om haar te helpen? Naar de huisarts wil ze niet, en ook niet naar een psycholoog. Wat moet ik met haar? Ze is constant in de stress, en ze kat mij altijd af als ik wat vraag. Alsof ze in een andere wereld is. En ze is erg ongelukkig.

Antwoord

Uw gezin heeft veel problemen. Ik zie er minstens vijf:

1. uw dochter heeft problemen, waar u – terecht – hulp voor zoekt;

2. uw man gokt al weer een jaar;

3. uzelf heeft problemen (waaronder ruzies met uw echtgenoot, en bezorgdheid over uw dochter);

4. u heeft financiële problemen;

5. de andere twee kinderen gaan last krijgen van de bovenstaande problemen (of ze hebben dat inmiddels al).

Omdat het probleem niet alleen bij uw dochter ligt (zie boven), denk ik dat het hele gezin erbij betrokken moet worden. Daarnaast moet uw man zich ook weer voor zijn gokverslaving laten behandelen en moet uw dochter iets (laten) doen aan haar chat-, bel- en SMS-verslaving.

Gezinsproblemen

Problemen in het gezin – en vooral natuurlijk die van uw dochter en uw man – hebben vaak met elkaar te maken. Ze kunnen elkaar wederzijds beïnvloeden. U vertelde bijvoorbeeld dat uw dochter geen zin heeft om naar een psycholoog te gaan. Dat is vervelend, maar wel heel begrijpelijk. Want waarom zou ze dat doen, als ze het voorbeeld heeft van haar vader, die al een jaar weer aan het gokken is en zich niet weer laat behandelen?

Mogelijk zit er ook een gevoeligheid voor verslaving in de familie (er zijn aanwijzingen dat verslaving een erfelijke component heeft), maar op zich is dat natuurlijk niet zo belangrijk. Slecht voorbeeld doet in ieder geval slecht volgen.

Internet-verslaving

Het gaat niet goed met uw dochter, en het Internet is voor haar een vlucht uit de – problematische – werkelijkheid. Op Internet voel je je niet eenzaam of depressief meer, je hebt er vrienden bij de vleet, je verveelt je er absoluut niet, en je hoeft niet meer aan je problemen te denken. Wat dat betreft kan het een echte verslaving zijn, met afkick-verschijnselen als je wilt minderen. Internet-verslaving is net zo'n verslaving als alcohol-, drugs- en gokverslaving.

Over Internet-verslaving is helaas nog weinig bekend, waardoor ik er nog niet echt iets zinvols over kan zeggen. Toevallig kwam er afgelopen week een onderzoek over Internet-verslaving in het nieuws, maar helaas is dat onderzoek niet goed genoeg om er betrouwbare conclusies aan te verbinden. (Het ging alleen maar over kinderen van 13 tot 15 jaar, er zijn slechts 500 kinderen geraadpleegd, en de gebruikte concepten zijn slecht gedefinieerd. Ook is aan alle kanten duidelijk dat het onderzoek betaald is door Microsoft/MSN.)

Overige problemen

U wilde weten hoe u uw dochter kunt helpen. Daarvoor is het allereerst nodig om helder te krijgen wát nu eigenlijk het probleem is. Naast de gezinsproblematiek en de Internet-verslaving is dat het volgende:

Problemen op school:

  • ze neemt geen deel meer aan de lessen;
  • Ze gaat naar de mediatheek om met andere meisjes te kletsen;
  • ze heeft een schorsing van een dag gekregen;
  • ze zal mogelijk van school verwijderd worden.

Problemen thuis:

  • ze is teruggetrokken;
  • ze vertelt nooit veel;
  • ze belt veel mobiel met jongens;
  • ze gebruikt daarbij de mobieltjes van haar vader en moeder;
  • soms belt ze voor 300 euro per week (uit verveling, zegt ze);
  • de telefoon-rekeningen zijn moeilijk betaalbaar;
  • ze liegt;
  • ze steelt geld van haar vader of moeder om telefoonkaarten te kopen;
  • ze chat veel (in plaats van huiswerk maken);
  • ze kat haar moeder af.

Problemen waar uw dochter zelf ook last van heeft:

  • een mogelijke verwijdering van school;
  • mobiel bellen vanuit huis, naar jongens waarvan ze de naam vaak niet eens kent;
  • torenhoge telefoon-rekeningen (dat is echt háár probleem!);
  • ze liegt;
  • ze steelt geld van haar vader of moeder (om telefoonkaarten te kopen);
  • ze huilt als ze wordt aangesproken op haar verantwoordelijkheden, maar beloften worden snel gebroken;
  • ze denkt dat zij de schuld is van de ruzies tussen haar vader en moeder;
  • ze chat veel in plaats van huiswerk te maken;
  • ze kat haar moeder af;
  • ze is erg ongelukkig.

Ondanks al deze problemen wil ze niet naar de huisarts of naar een psycholoog. Dat is óók een probleem...

Wat te doen?

U kunt uw dochter het beste motiveren voor hulp, door met haar in te gaan op de problemen waar ze zélf het meeste last van heeft. Ze zegt zelf dat van haar bel-, SMS- en chat-verslaving af wil. Het lijkt mij verstandig om daarop aan te sluiten.

Vervolgens zou u met haar naar www.jellinek.nl kunnen gaan. Daar kan ze zelf een testje doen, om te kijken of ze verslaafd is. Ook is het mogelijk om met een hulpverlener te chatten. Het uiteindelijke doel daarvan is om haar uiteindelijk door de Jellinek te laten behandelen.

U kunt zelf ook contact opnemen met de Jellinek en met hen bespreken of zij ook het gezin bij de behandeling kunnen betrekken.

Daarnaast zou ik u aanraden om zelf naar de huisarts te gaan en hem of haar de problemen in uw gezin voor te leggen. U hoeft niet alle problemen alleen te dragen, de huisarts kan u daarbij helpen!

Lees ook: