13 februari 2004 door Lissy de Ridder

Migraine bij jonge kinderen - veel vragen (10 jr)

Mijn dochter is nu 10 jaar en heeft vanaf haar 7e last van migraine. Gemiddeld één keer in de drie weken. De aanval komt plotseling opzetten en gaat gepaard met overgeven en last van licht en geluid. Ze gaat dan uit zichzelf naar bed.

Mijn eerste vraag heeft te maken met pijnstillers. Ik weet dat ze paracetamol mag hebben, maar dat weigert ze. De pil vindt ze vies smaken en bij de zetpil spant ze zich zo dat ik hem niet kan inbrengen. Wat blijft er nog over aan mogelijkheden? Is er bijvoorbeeld iets homeopathisch?

Wat we in ieder geval ontdekt hebben, is dat regelmaat heel goed is. Als alles ongeregeld is, krijgt ze sneller een aanval.

Mijn tweede vraag is waar ik terecht kan voor meer informatie over migraine bij jonge kinderen. Ik kan niets vinden. Heeft het bijvoorbeeld invloed als ze straks gaat menstrueren?

Antwoord

Uw dochter is niet de enige met dit probleem; ook bij andere kinderen komt het voor. Ik zal u daar in kort bestek iets over vertellen.

Bij migraine is er sprake van ernstige hoofdpijn-aanvallen, soms gepaard gaande met braken, en licht- en geluids-schuwheid. De aanvallen treden inderdaad vaak op na drukke periodes, zoals u al gemerkt heeft. Een aanval kan vooraf worden gegaan door een zogenaamd aura. Dat is: een raar gevoel in het hoofd, het zien van lichtflitsen, en vreemde sensaties. In extreme gevallen kan er zelfs sprake zijn van tijdelijke uitvalsverschijnselen, waarbij bijvoorbeeld een hand het niet meer doet. In zo'n geval spreken we van migraine accompagneé.

U vroeg of de menstruatie nog van invloed kan zijn. Inderdaad kan de menstruatie-cyclus migraine uitlokken, evenals trouwens bepaalde voedingsmiddelen, waaronder chocola (en rode wijn, als het om migraine bij volwassenen gaat). Dit verschilt echter sterk per individu.

Medicatie van eerste keuze is een normale pijnstiller, zoals paracetamol, in combinatie met iets tegen de misselijkheid. Als dit niet helpt, kan de stof sumatriptan (merknaam Imigran) worden voorgeschreven. Kort geleden is Imigran geregistreerd – dus officieel toegestaan – voor gebruik bij kinderen met migraine. Dit dient echter wel onder begeleiding van een huisarts, kinderarts of kinderneuroloog plaats te vinden.

Homeopathische middelen tegen migraine zijn vast beschikbaar. Ik kan u daarover helaas niet adviseren, omdat ik daar niet gekwalificeerd voor ben. Als u hier meer informatie over wilt hebben, zou u contact kunnen opnemen met een homeopaat.

Naschrift van de redactie

Op het Internet is wel degelijk veel informatie over kinderen en migraine beschikbaar. Tik bijvoorbeeld "kinderen migraine" (zonder de aanhalingstekens) in bij Google en je vindt bijna 6500 documenten. Vanzelfsprekend zijn veel van die documenten niet betrouwbaar vanwege hun onduidelijke herkomst, maar wanneer je het kaf van het koren scheidt, blijft er nog genoeg koren over. Zoals: