Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
8 november 2002 door Nanny Gortzak
Mijn dochter van 10 maanden krijgt 's morgens en 's avonds nog borstvoeding. De afgelopen dagen heb ik een flinke buikgriep gehad en ik ben ook nog eens zwanger.
Nu merk ik de laatste dagen aan mijn dochter dat de melkproductie flink is teruggelopen, maar ik wil haar voor de laatste 2 maanden niet nog eens opvolgmelk gaan geven.
Ze huilt na iedere voeding van de honger en zuigt maar een paar keer en begint dan te huilen. De toeschiet-reflex duurt haar te lang.
Ik heb vanavond gekolfd om te kijken wat het probleem kon zijn en mijn vermoeden was juist. De toeschiet-reflex duurde zeker een minuut en er kwam maar 20 cc melk uit de ene en 30 cc uit de andere borst.
Wat moet ik doen? Ik wil heel graag nog een paar maanden doorgaan. (Indien mogelijk zelfs langer.)
U wilt uw dochter graag nog een paar maanden (of langer) door blijven voeden, maar u kampt met een teruggelopen melkproductie. Waardoor komt dat, en wat is eraan te doen?
De teruggelopen melkproductie kán te maken hebben met de buikgriep die u onlangs heeft gehad.
Het kan er echter ook te maken hebben met uw zwangerschap. Als gevolg van de zwangerschapshormonen kan de melkproductie na verloop van tijd teruglopen. Kortom: verklaringen genoeg.
U schrijft dat u gekolfd heeft om te zien hoeveel melk er is en hoe lang het duurt voordat de toeschiet-reflex komt. Deze methode is echter niet zo betrouwbaar.
In de meeste gevallen kolft een moeder minder melk af dan dat haar baby uit de borst drinkt. De hoeveelheid afgekolfde melk is dus niet per se een goede maat voor de hoeveelheid melk die ter beschikking is.
Het feit dat uw kind zélf aangeeft niet genoeg te krijgen, is echter reden genoeg om actie te ondernemen.
Veel moeders merken dat veel aanleggen en extra kolven niet het gewenste resultaat opleveren. Maar wat dan? In principe heeft u twee mogelijkheden.
Allereerst moet u zorgen voor een gedegen herstel van uw buikgriep. Goed eten, goed drinken en flink rust nemen zijn daarvoor de aangewezen middelen. Aldus kan er al een eerste herstel van de melkproductie optreden.
Daarnaast kunt u proberen om de toeschiet-reflex te stimuleren door zo ontspannen mogelijk te zijn wanneer u uw dochter aanlegt. Dat kan op een of meer van de volgende manieren:
Als u de indruk heeft dat uw dochter toch ontevreden blijft, dan zult u naast de borstvoedingen andere voeding moeten aanbieden. Welke aanvullende voeding u kiest (opvolgmelk, gewone melk of iets anders) hangt af van de hoeveelheid moedermelk die uw dochter krijgt.
Met het consultatiebureau kunt u bespreken welke melk voor uw dochter het beste is naast moedermelk.
Verder kunt u gewoon doorgaan met de voedingen die u nu geeft. Ik neem althans aan dat u een zwangerschap zonder complicaties heeft.
is lactatiekundige IBCLC.