Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
17 september 2010 door Fleur de Lorijn
Onze dochter is 5 jaar oud, meet 115 cm, en weegt 16,2 kilo. Met haar lengte zit ze altijd al op de middenlijn van de groeicurve. Haar gewicht echter is vanaf 2½ jaar afgebogen van de middellijn naar de onderste P2-lijn (5 keer gemeten).
Sinds de laatste metingen bij de schoolarts, afgelopen december en nu in september, is ze 6 cm gegroeid, maar niet meer dan 2 ons aangekomen!
Verder is ze prima gezond. Alles gaat goed, ze is vrolijk, en ze heeft geen klachten. Wat zou er aan de hand kunnen zijn?
Een gewicht van 16,2 kg bij een lengte van 115 cm is laag. Qua lengte groeit ze gelukkig goed – wat belangrijk is – maar waardoor wordt de neerwaartse afbuiging van de gewichtscurve nu veroorzaakt? In principe komt het erop neer dat je dan te weinig voedingsstoffen binnenkrijgt, ten opzichte van wat er verbruikt wordt. Het probleem kan dus aan twee kanten zitten: bij de inname of bij het verbruik.
In de meeste gevallen eet zo'n kind te weinig. Het lijkt mij dus goed om een keer met een diëtist of diëtiste te bekijken wat ze eigenlijk eet, en of de inname geoptimaliseerd kan worden met calorierijke producten. En dan eens kijken of ze aankomt.
Meestal is het dus een inname-probleem, maar het probleem kan ook aan de andere kant zitten, bij het verbruik. Een overmatig energieverbruik kan bijvoorbeeld ontstaan bij een chronische ziekte (wat bij u niet het geval is, omdat uw dochter kerngezond is) of bij een uitzonderlijk actief kind. Maar ook daar zei u verder niets over.
Voor het gemak heb ik twee mogelijkheden genoemd (te weinig inname of een te groot verbruik) maar eigenlijk is er nog een derde optie, namelijk verlies van energie. Dus dat je wel voldoende binnenkrijgt maar dat je er geen nuttig gebruik van maakt. Bijvoorbeeld omdat het niet goed wordt opgenomen (zoals bij coeliakie) of omdat je het gewoon weer uitpoept of uitplast, zoals bij suikerziekte. Maar ook daarvoor geldt dat een kind dan wel ziekig, moe of chagrijnig moet zijn, wat bij uw dochter niet het geval is.
Kortom: bij uw dochter is er waarschijnlijk sprake van te weinig inname, omdat ze vrolijk en niet ziek is. Het lijkt me verstandig om dit te bespreken met uw huisarts. Waarschijnlijk komen jullie dan uit op een diëtist of diëtiste. Levert dat geen verbetering op, dan gaat u terug naar de huisarts voor een verwijzing naar een kinderarts.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).