11 november 2001 door Diederik Bosman

Kunnen die koorts-stuipen weer terugkomen? (15 mnd)

Onze zoon (15 mnd) heeft in een periode van 24 uur twee koortsstuipen gehad. Bij de eerste dachten we dat hij het niet zou redden. Hij liep blauw aan en stopte met ademen. We hebben gelijk 112 gebeld en ik ben gelijk met reanimeren begonnen. Hij kwam weer bij voordat de ambulance er was. Ik was er haast van overtuigd dat – als ik dat niet had gedaan – hij het misschien niet had gehaald.

Bij de eerste keer duurde het ongeveer 10 minuten en bij de tweede keer tussen de 5 à 10 minuten.

Bij de tweede keer hadden we gelijk natte handdoeken over hem heen gelegd, toen we het aan zagen komen. Hij kwam er gelukkig wel eerder uit. Dit maakt ons heel angstig.

Nou is onze vraag: hoe groot is de kans dat dit in zijn slaap gebeurt? En kan hij er dan zelf uitkomen? Want als we allemaal slapen kunnen hier niet alert op zijn. We slapen nu maar om de beurt. We zijn bang dat hij hierin vast zal blijven zitten.

Kan dit blijven aanhouden in deze korte perioden? We geven hem inmiddels al paracetamol 240mg op doktersadvies.

Antwoord

Een koortsstuip of koortsconvulsie ontstaat bij hoge koorts en meestal tijdens het snel oplopen van de lichaamstemperatuur. Koortsconvulsies kunnen optreden bij kinderen van ongeveer 1 tot 5 jaar.

3 tot 10 minuten

Bij dergelijke aanvallen heeft het kind dan trekkingen van beide armen en beide benen en kan daarbij blauw aanlopen. Het duurt meestal 3 tot 10 minuten.

Het ziet er erg eng uit, maar in het algemeen komen kinderen daar zelf weer spontaan uit.

Oorzaak achterhalen

Bij kinderen met een koortsconvulsie moet je altijd proberen uit te zoeken waardoor het kindje op dat moment zulke hoge koorts heeft. Meestal zijn het onschuldige infecties maar het kan natuurlijk ook een ernstige infectie zijn en daarom is het belangrijk om te weten waar de infectie zich afspeelt.

Slaap

Er bestaat natuurlijk altijd een kans dat een kind in zijn slaap een dergelijke aanval krijgt. Dit is meestal te voorkomen door de temperatuur laag te houden, door middel van paracetamol.

Het gevaar van paracetamol is echter dat het op een gegeven moment is uitgewerkt en dat de temperatuur dan weer snel omhoog gaat. Dit is het moment om weer een nieuwe convulsie te krijgen.

Paracetamol

Dus: wie paracetamol geeft, moet die stof consequent geven, meestal om de 4 uur. Daarnaast denk ik dat u contact moet zoeken met een kinderarts, als uw kindje opnieuw een convulsie bij koorts krijgt.

Lees ook: