3 mei 2002 door Nanny Gortzak

Kolf-productie neemt af - hoe los ik dat op?

Mijn zoon is 5 maanden en krijgt nog volledige borstvoeding. Meestal vijf, soms meer voedingen op een dag, op aanvraag, meestal om de 3 uur. Ik werk 3 dagen per week en kolf dan twee maal af. Zoon drinkt 's morgens voor ik ga werken en als ik weer thuis kom. Voor ik ga slapen kolf ik dan een laatste keer.

Tot vorige week kolfde ik per keer tussen de 150 en 120 ml. Vanaf vorige week vrijdag is dat beduidend minder, namelijk minder dan 90 ml.

Ik drink voldoende (3 liter per dag) en ik ben niet erg druk overdag. Hoe krijg ik de productie weer wat omhoog? Op deze manier heb ik niet genoeg voedingen om mee te geven naar de opvang!

Antwoord

U geeft aan dat u op de dagen dat u werkt niet voldoende meer kolft om uw zoontje mee te geven naar de opvang. Hoe komt dat, en wat is eraan te doen?

Er zijn verschillende redenen te bedenken waarom de kolfproductie afneemt.

De borstkolf

Om te beginnen kan er slijtage aan de kolf optreden. Afhankelijk van de kolf die u heeft, kan dit al na een paar maanden gebeuren.

Maatregelen:

  • probeer eens of de minimale en maximale kolfstand van uw kolf nog een duidelijk verschil opleveren
  • check alle plekken waar de kolfdelen in elkaar sluiten
  • ga ook na of alle slangen en kleppen goed afsluiten waar het moet.
  • als u een kolf met een motor heeft: luister of de motor nog netjes zonder haperen loopt
  • ook de aansluiting op het lichtnet of de adapter kan soms los raken en daardoor haperingen opleveren: kijk ook deze na.

Wanneer een kolf niet optimaal werkt, worden de borsten niet goed geleegd en kan de productie uiteindelijk teruglopen.

De kolf-frequentie

Ook kan het zijn dat door niet voldoende kolven de kolfproductie terugloopt.

U schrijft dat u twee maal kolft op een werkdag. Misschien dat een derde keer kolven een hogere opbrengst geeft en de productie weer wat verhoogt.

In principe dient er net zo vaak gekolfd te worden als uw zoontje drinkt: om de drie uur. Maar soms kan het nodig zijn om vaker te kolven. U kunt bijvoorbeeld proberen om een extra kolfsessie in te lassen op het werk.

Leeg-kolven

Misschien kolft u wel vaak genoeg, maar kunt u proberen om de borsten nog wat beter leeg te kolven. Dat kan door de borsten te masseren tijdens het kolven, om zodoende nog wat extra melk te kolven.

Soms lukt het vrouwen nog een extra toeschiet-reflex te krijgen door na de laatste druppels nog een minuut of twee door te kolven, al dan niet gecombineerd met masseren.

Dubbelzijdige kolf

Als u met een enkelzijdige kolf kolft, dan zou u kunnen overwegen om een tijdje met een dubbelzijdige (huur-)kolf te kolven om de productie te verhogen. Dat gaat sneller en effectiever. Een extra kolfsessie is dan minder tijdrovend.

Vaker aanleggen

Op de dagen dat u niet werkt, zou u kunnen proberen uw zoon wat vaker aan te leggen om de productie weer wat te verhogen.

Andere oorzaken

Tenslotte kan het zijn dat de kolfproductie door andere oorzaken terugloopt:

  • veel moeders merken dat ze voor een menstruatie een lagere melkproductie hebben
  • ook het starten van de pil kan van invloed zijn, vooral als die oestrogenen bevat. Sommige moeders blijven hier last van houden zolang zij de pil slikken; bij andere verdwijnt een lage productie na vaker kolven en/of aanleggen.