28 maart 2003 door Lya Mac Donald

Kan mijn eigen kind bij mij in de groep op het kdv?

Ik werk op een kinderdagverblijf. Omdat ik graag langdurig borstvoeding wilde blijven geven, heb ik mijn dochtertje tot nu toe meegenomen naar mijn werk. In principe was het de bedoeling dat zij tot haar eerste verjaardag hier zou blijven, om vervolgens naar een ander kdv te gaan.

Nu haar eerste verjaardag nadert, zie ik echter steeds meer voordelen om haar bij ons te houden (gezelligheid, flexibele werktijden en financieel). Het probleem is echter dat zij dan bij mij op de groep zou komen (dreumesen, 1-2 jaar), wat pedagogisch gezien niet de slimste oplossing zou zijn. Ik denk bijvoorbeeld aan: je moeder moeten delen met 8 andere kindjes, het wennen op de volgende groep zonder je moeder, etc.

Helaas hebben wij maar één dreumesgroep en kan ik ook niet werken op een andere groep.

Kunnen jullie mij adviseren in deze? Ik wil heel graag een oplossing die voor mijn dochter het beste is, ook al zou dat voor mij misschien wat meer organiseren zijn.

Antwoord

Zoals u zelf al aangeeft, is het plaatsen van uw eigen kind in uw eigen groep geen ideale pedagogische situatie. De vraag is of de voordelen die u noemt daartegen opwegen. Ik denk het niet.

Mama heeft even geen tijd

Als uw kind bijvoorbeeld troost zoekt, gaat het naar de persoon met wie het de meest hechte band heeft. Wanneer u in de buurt bent, zal uw kind naar u toe gaan. Maar een moeder die ook leidster is, heeft op het kinderdagverblijf ook andere dingen te doen. Zij is er immers ook voor de andere kinderen.

Wanneer uw kind niet de aandacht krijgt die het vraagt, dan zou het zich afgewezen kunnen voelen en vervolgens negatief aandacht kunnen gaan vragen. Het hoeft niet, maar het kan.

Uiteraard reageert ieder kind weer anders. Het ene kind zal het gemakkelijker accepteren dat haar moeder niet altijd aandacht voor hem of haar heeft dan het andere. Er zijn echter nog meer bezwaren.

Welke pet heeft mama op?

Wat betekent het eigenlijk voor een kind om bij zijn moeder in de groep te zitten?

Als ouder heeft u wat dat betreft twee rollen. U bent moeder, maar ook leidster. Dat kan behoorlijk verwarrend zijn. Uw kind krijgt namelijk te maken met een moeder die thuis misschien andere regels hanteert dan op het kinderdagverblijf.

Het kan een kind een onveilig gevoel geven als het niet weet wanneer zijn moeder 'welke pet' op heeft.

Ingewikkelde arbeidsverhoudingen

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over uw kind, maar uw collega-leidsters spelen ook een rol in het verhaal. En die rol kan ingewikkelder zijn dan u op het eerste gezicht denkt.

Om te beginnen moeten uw collega's volledig achter uw keuze staan, als u eraan begint. Daarnaast moet alles bespreekbaar blijven. Dat laatste klinkt makkelijker dan het misschien is. Het zou immers wel eens pijnlijk kunnen zijn, omdat u indirect aangesproken zou kunnen worden op uw moederschap.

Houd er ook rekening mee dat u zich in de omgang met uw kind bekeken kunt voelen door uw collega's. In de praktijk kan dat u heel onzeker maken.

Andersom kunnen ook uw collega-leidsters onzeker worden: "Vindt ze wel dat ik goed met haar kind omga"?

Wat nu?

Als u als moeder twijfels heeft, kunt u uw kind beter niet in uw eigen groep plaatsen. Uw eigen instelling moet positief zijn. Start u met twijfels, dan zal uw kind dat direct aanvoelen en hier op inspelen.

Ik raad u dan ook aan om uw kind niet in de eigen groep, maar buiten het eigen kinderdagverblijf te plaatsen.

Veel succes!