Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
3 december 2010 door Fleur de Lorijn
Onze dochter van 5½ is positief getest op Lyme vanwege een tekenbeet eind augustus van dit jaar. Medio oktober, dus 7½ week na de beet, zijn we gestart met antibiotica (Amoxicilline) voor de duur van 6 weken.
Voor de aanvang van de kuur had ze af en toe even spierpijn en heel af en toe wat hoofdpijn. In de eerste week na de beet had ze ook last van nachtelijk zweten. (Dit had ik ook doorgegeven aan de assistente, maar daar is toen niet op gereageerd). De kuur is inmiddels bijna ten einde. Onze dochter is levenslustig en klaagt niet meer over spierpijn of hoofdpijn.
Mijn vraag: in hoeverre zijn wij er nu 'op tijd' bij geweest en kan ze in de toekomst toch nog klachten krijgen vanwege deze bacterie? Zo ja, waar moeten we dan op letten?
Als je informatie op internet probeert te krijgen, lijkt het alsof er binnen de medische wereld nogal uiteenlopende meningen over zijn en dat er nog veel onduidelijk is op het gebied van deze infectie, vandaar deze vraag.
Op zich is er voldoende bekend over Lyme, maar het is wel een 'moeilijke ziekte'. Hieronder zal ik dat uitleggen. Over uw dochter hoeft u zich geen zorgen te maken. Ook dat zal ik toelichten.
De ziekte van Lyme is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door Borrelia burgdorferi, een spiraalvormige bacterie. Sommige teken dragen deze bacterie bij zich. Door een tekenbeet kan een mens met deze borrelia geïnfecteerd worden. Hierna ontstaat een symptomen-complex dat Lyme-borreliose of Lyme-ziekte wordt genoemd. De bacterie kan met antibiotica bestreden worden.
Het symptomen-complex is heel divers. De meest voorkomende uitingen zijn (naast de bekende roodheid rondom de tekenbeet):
Er kunnen zich echter nog heel veel andere symptomen voordoen en dát is wat Lyme tot zo'n moeilijke ziekte maakt. Het is soms lastig om te onderscheiden wat nu bij Lyme zou kunnen horen en wat te maken heeft met iets anders.
Nu wat uw dochter betreft. Zij heeft ook 'aspecifieke symptomen' gehad, oftewel symptomen die niet één duidelijk aanwijsbare oorzaak hebben. Bij haar ging het om spierpijn en hoofdpijn, wat tal van oorzaken kan hebben. Maar de testen waren positief, begrijp ik, dus was er wel degelijk sprake van Lyme. Ze heeft daar een amoxicilline-kuur voor gehad, conform de landelijke richtlijn.
Aangezien de kuur een duidelijke verbetering heeft gebracht, mag je er vanuit gaan dat jullie er op tijd bij waren en dat de bacterie nu uit het lijf is. Dan zullen er dus ook geen gevolgen op langere termijn meer zijn.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam).