21 maart 2002 door Diederik Bosman

Kan krentenbaard over het hele lichaam verspreid zijn?

Mijn zoon is 9 jaar en heeft al twee jaar achter elkaar krentenbaard. Kan krentenbaard over het hele lichaam verspreid zijn? En blijft de bacterie in zijn lichaam?

Antwoord

Krentenbaard is een andere naam voor Impetigo vulgaris, de meest voorkomende huidinfectie op de kinderleeftijd. De afwijking wordt vaker in het voorjaar en de zomer gezien dan in andere seizoenen, en komt vaak in kleine epidemieën. De boosdoener is de bacterie Staphylococcus aureus. Krentenbaard is zeer besmettelijk en het advies is om het kind een paar dagen thuis te houden.

Indien de huidafwijkingen alleen rondom de mond zitten, spreekt men van krentenbaard. De huidinfectie kan echter ook op andere delen van het lichaam optreden (en heet dan geen krentenbaard meer, al gaat het om dezelfde aandoening).

De bacterie zit in de huid van de patiënt. Dat is bij veel mensen het geval; in principe is het namelijk een gewone huidbacterie. Maar als deze bacterie van een speciaal type is (het zogenaamde 'faag type 2'), dan geeft het aanleiding tot de ziekte.

De behandeling bestaat uit lokaal aangebrachte zalf (dat wil zeggen: aangebracht op de huidafwijking), al of niet gecombineerd met antibiotica. Met name als het om meerdere delen van het lichaam gaat, is het verstandig om antibiotica te slikken.

Het niet weg gaan van de infectie – of liever gezegd het terugkomen ervan – wijst erop dat de bacterie inderdaad niet echt is weggeweest.

Lees ook: