24 september 2010 door Fleur de Lorijn

Is waterpokken nog gevaarlijk met 3 maanden?

Mijn zoontje is 3 maanden en heeft sinds een paar dagen de waterpokken. Hij zit helemaal onder. Is dat op deze leeftijd nog gevaarlijk?

Verder las ik op de site van "Wij jonge ouders" dat een baby die in de eerste maanden van zijn leven waterpokken krijgt, altijd behandeld moet worden met aciclovir [een virusremmer - red.]. Mijn zoontje heeft dit medicijn niet gekregen. Is dat wel nodig?

Antwoord

Waterpokken bij een kind van 3 maanden verloopt over het algemeen mild. De kans op complicaties is wel wat groter dan bij 1 jaar en ouder, maar meestal gaat er weinig mis.

Als er wél wat mis gaat, dan kan er bijvoorbeeld het volgende gebeuren (allemaal dingen waar je de dokter voor moet bellen):

  • hoge koorts;
  • keelpijn;
  • benauwd worden;
  • suf worden;
  • blaasjes die gaan ontsteken.

Dat uw zoontje niet behandeld is met aciclovir is geen enkel probleem. Eerlijk gezegd weet ik ook niet waarom dat bij "Wij jonge ouders" zo gepromoot werd. Aciclovir kan de ziekteduur bekorten, maar als je al een aantal dagen waterpokken hebt, is er weinig toegevoegde waarde.

Wel belangrijk is het volgende. Omdat uw zoontje al op jonge leeftijd waterpokken heeft, kan het zijn dat hij nog niet genoeg antistoffen heeft om levenslang beschermd te zijn. (Het waterpokkenvirus blijft meestal in het lichaam aanwezig, en moet dus voortdurend bestreden worden.) Gevolg: bij lage weerstand kan het virus opnieuw de kop opsteken, met verschijnselen van gordelroos.

Toevallig heb ik zelf een tweeling die beiden op de leeftijd van 10 en 12 weken waterpokken hebben doorgemaakt. Eén van hen heeft het op 2-jarige leeftijd nog een keer terug gehad, in de vorm van gordelroos. Dit alles verliep echter zonder problemen!

Lees ook: