Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

17 juni 2005 door Nanny Gortzak

Is onze baby te veel aangekomen? (1 mnd)

Onze dochter (bijna 1 maand oud) woog bij de geboorte 3080 gram, bij een lengte van 50 cm. Nu weegt ze 4120 gram, bij een lengte van 55 cm. Ze is dus meer dan een kilo aangekomen in krap een maand. Is dat normaal?

Mijn vrouw geeft borstvoeding en af en toe bijvoeding vanwege zeer pijnlijke tepelkloven. Zonder bijvoeding lukt niet vanwege huilen. De baby is gezond, heeft soms wat krampjes, maar verder niets bizonders (behalve dat ze zeeeeer lief is).

Antwoord

U maakt melding van een flinke groei bij uw dochter, maar ook dat uw vrouw bijvoeding geeft vanwege zeer pijnlijke tepelkloven en omdat uw baby toch nog huilt na een voeding. Dit geeft mij het idee dat er toch iets niet helemaal goed loopt met de borstvoeding.

Melkproductie en toeschietreflex

Normaal gesproken heeft een baby voldoende aan de voeding aan de borst. Omdat uw dochter flink groeit, heb ik ook niet het idee dat zij melk te kort komt. In die zin is de bijvoeding dan ook niet nodig.

Toch is uw dochter niet tevreden en heeft uw vrouw pijnklachten. Gezien de groei zou je kunnen denken aan een flinke melkproductie, wat vaak gepaard gaat met een hevige toeschietreflex. Het kan zijn dat uw dochter daardoor niet goed aan de borst drinkt, met kloven tot gevolg.

Afglijden of niet goed aanliggen

Sommige baby's schrikken zó van een heftige melkstroom, dat zij als het ware van de borst afglijden, maar toch de tepel niet loslaten. Dat kan zeer pijnlijk zijn.

Het kan ook zijn, dat uw dochter om te beginnen al niet goed aan de borst ligt, maar omdat de melkproductie zo goed op gang is gekomen, kan zij toch voldoende melk binnenkrijgen om goed te groeien.

Meer krampjes dan normaal

Het feit dat uw dochter onrustig is na een voeding, en huilt, kan komen doordat zij door haar manier van drinken en de grote melkproductie misschien niet goed de borst leegdrinkt, waardoor zij minder vette melk binnenkrijgt. Dit kan aanleiding geven tot meer krampjes dan normaal.

Een andere oorzaak kan zijn dat zij tijdens het drinken veel lucht inslikt, en daardoor onrustig wordt na de voeding. Door daarna een fles aan te bieden, die waarschijnlijk rustiger wordt leeggedronken en gevolgd wordt door een boertje, gaat dat onprettige gevoel van een met lucht maagje gevuld weer over.

Infectie of spruw

Tenslotte kan het zijn dat uw vrouw een infectie of spruw aan de tepels heeft.

Het hoort echt niet, dat er telkens weer pijnlijke kloven ontstaan. Niet goed aanleggen, een bacteriële infectie of spruw kunnen hier de oorzaak van zijn, of zelfs een combinatie van al deze drie factoren.

Omdat uit uw gegevens niet goed te achterhalen valt wat er aan de hand kan zijn, denk ik dat een bezoek aan een lactatiekundige die een voeding en de kloven goed kan observeren, geen slecht idee is. Succes!

Lees ook: