Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 december 2004 door Sanderijn van der Doef
Ik ben twee jaar geleden gescheiden en ik heb twee zoons: een van 14 jaar en een van 16 jaar. De oudste zoon (van 16) zet foto's van zijn telefoon over op de computer. Daar zat onder andere een foto bij van een zaadlozing in het gezicht van een onbekende jongen. Ook vond ik in zijn kamer papiertjes met namen van websites als "modellen" en "Loverome". Ik merk dat hij opeens ontzettend gespierd wordt.
Het contact tussen mij en mijn ex is moeizaam. Hij vindt dat de jongens vrijgelaten moeten worden op deze leeftijd en "contact" is voor hem het belangrijkst. Ikzelf ben van mening dat de jongens ook bijgestuurd en soms gecorrigeerd moeten worden (onder andere wat betreft bedtijd, alcoholgebruik en computer-gebruik).
Tussen mijn kinderen en mij gaat het steeds geforceerder. Wanneer ik ergens commentaar op heb wat ze niet zint, gaan ze naar hun vader, die haast nooit thuis is. Soms ben ik bang om ze kwijt te raken.
Ik weet nu niet meer hoe ik met het "probleem" van mijn oudste zoon moet omgaan. Tevens word ik steeds onzekerder hoe ik de kinderen op een goede manier kan sturen en begeleiden naar volwassen worden, zonder ze kwijt te raken.
Weet u raad?
Ik ben het met u eens: pubers van 16 hebben inderdaad nog steeds "opvoeding" nodig, hoewel dat natuurlijk niet altijd gemakkelijk is. Het grote verschil met toen ze klein waren, is dat je pubers niet of nauwelijks meer tot iets kunt dwingen.
Het belangrijkste in de opvoeding van 16-jarigen is dat je ze serieus neemt. Behandel ze als een zelfstandig persoon, die in staat is om de meeste beslissingen zelf te nemen.
Pas wanneer je een puber op deze manier tegemoet treedt, zul je merken dat je op een redelijke manier met hem of haar kunt praten. Dat is óók opvoeden.
Wat betreft uw zorg over de foto's die hij op zijn PC heeft gezet (ook op Internet? Dat lijkt me minder geslaagd, aangezien de hele wereld meekijkt), kan ik alleen maar adviseren om er met hem over te praten. Zonder meteen over de eigenlijke foto's te beginnen (ik weet niet of ze wel of niet voor uw ogen bedoeld waren. Heeft uw zoon die foto's zelf laten zien aan u?) kunt u in het algemeen eens met hem over het onderwerp "seks" beginnen.
Dat kunt u het beste doen op een moment dat zo'n gesprek niet al te beladen is. Bijvoorbeeld als u beiden samen met iets anders bezig bent (tafel dekken, bezig in de keuken, samen in de auto, etc.).
De websites met erotische plaatjes zijn eerlijk gezegd wel iets wat bij zijn leeftijd hoort. Dat vind ik dus van een andere orde dan die foto die hij overzette van zijn mobiel naar zijn PC.
Vroeger keken jongens naar zulke plaatjes in de kiosk; tegenwoordig bekijken ze ze gewoon op Internet. Ook daar kunt u best met uw zoon een keer over praten. Vraag hem in het algemeen wat hij van dat soort websites vindt, en vertel hem dat u zelf vindt dat het daar gepresenteerde beeldmateriaal wel heel erg onwerkelijk is. Dat de meeste meisjes er toch in het echt wel anders uitzien en dat seks "in het echt" ook vaak anders is dan op dergelijke sites gesuggereerd wordt.
Natuurlijk is er een grote kans dat uw zoon verontwaardigd reageert, als u zomaar over zo'n onderwerp begint. Maar de winst is wel dat hij in ieder geval weet dat er met u te praten valt én dat hij de mening van een volwassen vrouw heeft gehoord.
De kans is groot dat hij hier alleen met zijn vrienden over heeft gesproken die net zo weinig realiteitszin (met betrekking tot seks) hebben op deze leeftijd als hij.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.