19 februari 2010 door Fleur de Lorijn

Hoe zorgen we ervoor dat onze zoon langer wordt? (8 jr)

Mijn zoon is net 8 jaar. Hij is 1.20 meter lang en weegt 21 kg. De botfoto van de hand toont een skeletleeftijd van 6 jaar, een verwachte eindlengte van 1.60 meter, en een normale botstructuur. Volgens de standaardformule – gebaseerd op de lengte van de ouders – zou hij 1.80 meter moeten worden.

Verder is hij gezond, nooit ziek, eet gewoon en ondervindt geen psychische klachten van zijn geringe lengte.

Wat is er mogelijk om zijn eindlengte te verlengen? Wat zijn de alternatieven voor de huidige hormoonbehandelingen, die best ingrijpend zijn, en wanneer moet je ermee beginnen? We willen namelijk ook geen probleem creëren als hij er zelf geen last van heeft.

Antwoord

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom kinderen kleiner zijn dan je zou verwachten op basis van de lengte van de ouders. Er kán inderdaad sprake zijn van een tekort aan bepaalde hormonen, die je dan kunt aanvullen, maar er kunnen ook andere oorzaken zijn (waarvoor weer andere behandelingen van toepassing zijn). Het is dus in ieder geval niet zo dat je groeihormonen als een soort kunstmest kunt beschouwen, die je altijd kunt toedienen.

Helaas vertelde u niet of er ooit goed gekeken is waarom uw zoon zo klein is. Het feit dat hij zich goed ontwikkelt, nooit ziek is, en goed eet, sluit in ieder geval al een aantal mogelijkheden uit. Ik zou dan bijvoorbeeld eens laten kijken naar de schildklier en de groeihormonen, en hem laten screenen op coeliakie (gluten-overgevoeligheid).

Als er geen oorzaak wordt gevonden, wachten we meestal af. Maar we houden wel goed in de gaten wanneer er puberteitskenmerken ontstaan. Dat is belangrijk om een betere schatting te maken van de eindlengte.