3 november 2008 door Frea Kruisinga

Hoe verloopt de ziekte van Lyme na een tekenbeet?

Bij onze zoon (8 jaar) ontdekten wij ruim een week geleden een teek op zijn arm. Wij hebben hem verwijderd en nu verscheen er een rode kring om de beet. De huisarts constateerde de ziekte van Lyme. Hij heeft daarom een antibioticakuur voor 15 dagen gegeven.

Nu zitten wij nog met de volgende vragen:

- houdt hij hier voor de rest van zijn leven iets aan over?

- hoe weten we zeker dat de ziekte van Lyme na de kuur, echt over is?

- kunnen we hem over een aantal weken laten testen, om te onderzoeken of hij echt genezen is?

De informatie op internet is zo tegenstrijdig. Kortom, we maken ons zorgen. Heeft u betrouwbare informatie voor ons?

Antwoord

De ziekte van Lyme wordt veroorzaakt door een bacterie (Borrelia burgdorferi) die wordt overgebracht door een tekenbeet. De ziekte kent drie fasen:

  • de vroege gelocaliseerde fase;
  • de meer verspreide vervolgfase;
  • de late fase.

In de vroege fase ontstaat er ongeveer 7 dagen na de tekenbeet een zalmroze/rode huiduitslag (erythema migrans) rondom de plaats van de tekenbeet. De uitslag breidt zich daarna uit naar buiten, waarbij het centrum vaak weer verbleekt. Soms zijn er in deze vroege fase wat griepverschijnselen.

Wanneer de ziekte zich uitbreidt, weken tot maanden na de infectie, ontstaan er meerdere plekken met uitslag, en/of neurologische verschijnselen. Bij kinderen kan dan de gezichtszenuw uitvallen, of kunnen er problemen ontstaan met het hart.

In de late fase zijn er vooral gewrichtsklachten, en kunnen er uitgebreidere neurologische verschijnselen zijn. Deze fase ontwikkelt zich maanden tot jaren na de eerste infectie.

Bij uw zoontje is de huiduitslag gelukkig snel herkend, en is er meteen begonnen met behandeling met antibiotica. Zo'n behandeling is bij de meeste mensen zeer effectief. Dat wil zeggen: de verschijnselen verdwijnen binnen 20 dagen (de huiduitslag vaak al na 5 tot 6 dagen), je voorkomt de problemen die ik noemde, en de patiënt geneest volledig.

Het heeft geen zin om te testen of de ziekte weg is. Maar als de huiduitslag vlot verdwijnt, en er geen andere verschijnselen (meer) zijn, dan is het onwaarschijnlijk dat je er iets aan overhoudt. Mocht u toch nog twijfelen, met name als uw zoon nog klachten heeft, bespreek dit dan met uw huisarts.

Lees ook: