Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
14 mei 2010 door Sanderijn van der Doef
Mijn dochtertje van 4 moest op de wc van de basisschool van een ander meisje (van 4½) en van een jongetje plassen. Hierdoor werd haar broekje nat. Het andere meisje heeft haar toen een ander broekje aangetrokken en overal wc-papier in gestopt. Ook in de bilspleet en in haar vagina. Thuis ontdekte ik dat, en mijn dochtertje zei dat het pijn deed.
Op school is ze nog erg verlegen en zoekt ze steun bij dit bijdehante meisje. Wat moet ik hiermee aan?
Het is belangrijk om uw dochter te leren weerbaar te worden tegen dit dominante vriendinnetje. Dat betekent dat ze eerst moet leren onderscheiden wat ze wel en niet wil, en vervolgens dat ze moet leren om duidelijk haar grenzen en wensen aan te geven.
Daar kunt u met haar over praten en u kunt haar ermee helpen. Hieronder zal ik uitleggen hoe je dat kunt aanpakken.
Praten en helpen kan op een speelse manier, op allerlei momenten van de dag. En het hoeft ook niet uitsluitend over lichamelijke of seksuele zaken te gaan. Kinderen die hebben geleerd om duidelijk te zijn over wat ze wel en niet willen, kunnen dat op alle gebieden, dus ook op het gebied van seksualiteit.
U kunt uw dochter leren nadenken over wat ze wel en niet wil, door haar keuzes te geven: welke schoenen wil je vandaag aan - deze of die? Wil je een boterham met kaas of een met worst? Wil je dit of dat spelletje doen? Enzovoorts.
Sommige ouders zijn geneigd hun kinderen geen keuzes te bieden (en zelf alles te bepalen) omdat volwassenen beter weten wat goed is voor hun kleuter dan het kind zelf. Op zich is het waar dat ouders meer weten en beter allerlei consequenties op langere termijn kunnen overzien, maar dat hoeft niet automatisch te betekenen dat je kinderen geen keuzes kunt laten maken. Je kunt immers zelf bepalen waaruit gekozen kan worden.
Door kinderen al van jongs af aan (beperkte) keuzes voor te leggen, leer je ze na te denken over wat ze wel en niet willen.
Stap 2 is dat u uw dochter leert om te uiten wat ze wel en niet wil. Bijvoorbeeld door duidelijk "Nee" of "Dat wil ik niet" te zeggen. Ook daar kunt u op allerlei momenten van de dag mee oefenen.
Wilt u meer weten over dit onderwerp, dan kunt u overwegen om mijn nieuwe boek met haar lezen, getiteld 'NEE!' (uitg. Ploegsma). Het boek is geschreven voor kinderen van 3 tot 7 jaar en gaat over ja en nee leren zeggen. Over weerbaarheid dus.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.