Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

10 december 2004 door Nanny Gortzak

Hoe lang mag je geen borstvoeding geven na een schildklier-scan?

Bij mij is een schildklier-afwijking (verhoogde hormoonproductie) vastgesteld. Waarschijnlijk is deze na mijn zwangerschap ontstaan, maar het kan ook de ziekte van Graves betreffen. Om dat vast te stellen moet er over twee weken een scan van mijn schildklier worden gemaakt.

In het ziekenhuis werd mij verteld dat ik alleen op de dag van de scan geen borstvoeding mag geven (ik geeft nog volledige borstvoeding). In verschillende boeken lees ik echter dat ik minimaal 4 dagen na zo'n scan geen borstvoeding meer mag geven. Wat zegt een lactatiekundige hierover?

Antwoord

De periode dat u niet mag voeden vanwege het gebruik van radioactieve materialen, hangt af van de stof die voor het onderzoek gebruikt wordt. Daarbij dient ook rekening gehouden te worden met eventuele verontreinigingen in het gebruikte materiaal.

Een veel gebruikte (want veilige) stof voor een schildklier-scan is jodium-123. Dit radioactieve materiaal heeft een halfwaardetijd van 13,2 uur. In de praktijk betekent dat het volgende:

  • na blootstelling aan 150 MBq (4 mCI) dient 12 uur gekolfd te worden, waarbij de melk wordt weggegooid;
  • na blootstelling aan 370 MBq (10 mCI): idem, maar dan 24 uur.

Omdat er in jodium verontreinigingen kunnen zitten – van zwaardere (jodium-)isotopen die minder veilig zijn – kan het soms nodig zijn dat de borstvoeding langer dan 12 of 24 uur onderbroken wordt. Dat geldt bijvoorbeeld voor jodium-131. In pure vorm zou die stof wekenlang afkolven en weggooien betekenen (of stoppen met de borstvoeding).

U doet er dus het beste aan om met uw radioloog te bespreken wat voor u, als voedende moeder, de beste keuze is voor het gebruikte radioactieve materiaal. Het criterium is dan dat u zo kort mogelijk uw melk hoeft af te kolven en weg te gooien.

Bron: Th. Hale, "Medication and Mothers' Milk", 9th ed. 2000.

Lees ook: