Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
5 december 2008 door Nanny Gortzak
Mijn dochtertje van 9 maanden komt nog drie keer per nacht voor een borstvoeding en overdag krijgt ze nog drie borstvoedingen. Ik kan het echter niet meer combineren met mijn werk om steeds naar huis te komen voor de borstvoeding. Ik wil zo graag van de borstvoeding af maar ze wil absoluut niet uit een fles drinken.
Overdag eet ze ook een boterham, een fruithapje en een goede avondmaaltijd met een toetje.
Hoe kan ik de borstvoedingen vervangen door iets anders dan de fles? Uit een tuitbekertje drinken lukt wel maar absoluut geen poedermelk. Kleine slokjes normale koemelk lust ze wel.
Ik wil ook graag weer zwanger worden maar ben nog niet ongesteld geworden. Ik hoop dat jullie mij kunnen helpen.
Om te beginnen kunt u de overdag-voedingen een voor een gaan vervangen door iets anders. Bijvoorbeeld: water, (rooibos-)thee of wat verdund sap. U kunt dit aanbieden in een beker, al dan niet met een tuit.
Ook kunt u af en toe wat koemelk geven, waarvan u vertelde dat uw dochter dat al drinkt. Daarnaast kunt u proberen om gekolfde melk in een tuitbeker aan te bieden.
Ik denk niet dat u zich zorgen hoeft te maken over de hoeveelheid melkproducten die ze dan binnenkrijgt. Ze krijgt immers nog steeds een paar voedingen (borstvoeding) per etmaal, en met wat melk uit een beker en eventueel een beetje yoghurt krijgt ze dan echt wel voldoende.
Omdat moedermelk voor flink wat energie, vitamines en eiwitten zorgt, kan het wel zo zijn dat u uw dochter overdag wat meer eten moet aanbieden (ter compensatie van de wegvallende borstvoeding). Denk dan aan voedzame snacks als: een extra stuk fruit, boterham, pap, yoghurt, en een beetje vlees.
Probeer het aanbieden van drinken in een beker zo leuk en interessant mogelijk te maken, dan zal haar zin om hem uit te proberen toenemen. Als u een lekvrije tuitbeker gebruikt, zou u kunnen proberen of uw dochter die beker accepteert in de nacht, gevuld met water.
Misschien is het in het begin wel nodig dat u zo'n nachtbeker laat aanbieden door uw partner, omdat uw dochter uw aanwezigheid direct met de borst zal associëren. Pas wanneer zij minder drinkt aan de borst, of het water makkelijk accepteert, kunt u weer in de nacht uw dochter geruststellen wanneer zij wakker wordt.
Een andere mogelijkheid is het aanbieden van pap. U kunt zelf kiezen of u daar moedermelk of andere melk voor wilt gebruiken.
Zelfs als uw dochter meteen ander drinken en voedsel accepteert, zult u toch de voedingen die u anders gaf gedurende de dag, rustig moeten afbouwen. U kunt dat bijvoorbeeld doen door te kolven.
Ook kunt u proberen om de vroege voedingen te vervroegen en de late wat uit te stellen. U geeft dan een voeding voor u naar uw werk gaat en een voeding zodra u thuis komt, zodat u mogelijk maar een maal hoeft te kolven op uw werk (om overvolle borsten te voorkomen).
Wanneer uw dochter merkt dat de melkproductie daalt, is de kans groot dat ze vanzelf meer interesse ontwikkelt in andere manieren van drinken. Het aanbieden van een fles is sowieso niet meer noodzakelijk, want veel kinderen kunnen prima uit een beker drinken op deze leeftijd.
Als uw dochter op een gegeven moment helemaal geen moedermelk meer krijgt, én ook geen andere melk wil drinken, overleg dan met het consultatiebureau welke aanpassingen eventueel nodig zijn voor een uitgebalanceerde maaltijd om tekorten te voorkomen.
Met het verminderen van het aantal voedingen neemt de kans op terugkeer van de cyclus toe. Sommige moeders merken echter dat hun cyclus pas terugkeert wanneer álle voedingen gestaakt zijn.
Houd er ook rekening mee dat de cyclus in het begin nog wat onregelmatig kan zijn, of wat kort. Dat neemt echter niet weg dat u al weer zwanger worden vóór u voor het eerst weer ongesteld wordt! Alleen kan het dan wel wat lastig zijn om te berekenen hoe ver de zwangerschap gevorderd is.
Succes ermee!
is lactatiekundige IBCLC.