Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
2 mei 2008 door Nanny Gortzak
Sinds vorige week ben ik weer begonnen met werken (drie dagen in de week). Ik wil mijn zoontje van 4 maanden oud nog borstvoeding geven, maar op mijn werk krijg ik per keer niet meer dan 60 cc uit twee borsten. En ik moet in totaal twee keer 180 cc hebben. Als ik werk, krijgt mijn zoontje vijf keer per dag om de vier uur 180-200 cc borstvoeding uit de fles.
Ook thuis gaat het niet meer zo goed. De twee dagen dat ik thuis ben, lukt het mij niet om elke vier uur te voeden. Mijn zoontje geeft aan dat het te weinig is. Als hij drinkt, laat hij heel snel mijn borst weer los en begint hij heel hard met zijn hoofd te schudden en te huilen omdat er niks uitkomt... Na heel veel moeite hoor ik hem toch nog klokken, maar nog geen minuut later laat hij mijn borst weer los, en begint hij weer te protesteren.
Ik probeer mijn melkproductie weer op gang te brengen door om de twee uur te gaan kolven, maar ik krijg dan niet meer dan 50 cc uit twee borsten. Per borst kolf ik 5 minuten, daarna 3 en dan 2 minuten, maar mijn melkproductie wil niet op gang komen. Mijn borsten voelen erg slap aan, terwijl ik normaliter voel dat ze erg vol zijn.
Hoe breng ik mijn melkproductie weer op gang, zodat ik toch 180 cc kan afkolven? En moet ik de dagen dat ik thuis ben, mijn zoontje ook borstvoeding uit de fles geven?
U wilt uw melkproductie weer opvoeren en u vraagt zich af of u op de dagen dat u thuis bent, uw zoon ook de fles moet geven. Beide vragen zal ik hieronder gelijktijdig beantwoorden, omdat het een met het ander samenhangt.
Volledig voeden met de fles is in ieder geval niet handig, omdat het dan waarschijnlijk niet zal lukken de productie voldoende op te voeren. Maar een beetje fles als aanvulling kan soms nodig zijn.
De prettigste manier om de productie weer op te voeren, is door regelmatig aan te leggen. U geeft dan de borst zo lang als uw zoon normaal drinkt. U kunt meerdere keren van borst wisselen. Als dat niet voldoende is, kunt u daarna nog zoveel voeding in de fles geven, dat hij na ongeveer 2 uur weer wil drinken. Dan begint u weer eerst met de borst geven.
Overigens kan de combinatie 'werken en kolven' sowieso lastig zijn. Veel moeders die een hele week werken en kolven, merken dat de kolfproductie wat afneemt in de loop van de week. Dat kun je oplossen door in het weekend heel veel aan de borst te voeden, waardoor de productie weer toeneemt. Ook kan in het weekend extra gekolfd worden. Dat kun je dan beschouwen als 'vooruit kolven', om een te lage opbrengst aan het eind van de week te compenseren.
Daarnaast kunt u ook nog extra nakolven. Na de voeding probeert u dan te kolven zolang de melk nog stroomt, plus een minuut of twee extra. Probeer zo vaak mogelijk te voeden en te kolven. Frequent kort voeden en kolven is beter dan enkele keren proberen lang te voeden en te kolven!
En nog een tip: veel moeders ervaren dat als de melkproductie terugloopt, ze voordeel hebben bij het – tijdelijk – huren van een grote dubbele huurkolf om de productie weer op niveau te brengen. Is dat eenmaal het geval, dan gebruiken ze weer hun eigen kolf.
U vertelde dat uw zoon tijdens uw werkdagen vijf flessen van 180 tot 200 cc krijgt. Dat is bij elkaar bijna 1000 cc, oftewel de hoeveelheid die de meeste kinderen per 24 uur drinken. Uw zoon krijgt dus wel erg veel voeding op de tijden dat u er niet bent, wat een deel van het probleem kan zijn. Maar ook daar is wel wat aan te doen.
Ik raad u in ieder geval aan om uw zoon zo kort mogelijk voor u vertrekt aan de borst te laten drinken, en ook weer zo snel mogelijk nadat u weer thuis bent. Zo kunt u misschien al beter in de totale voedingsbehoefte per 24 uur voorzien.
Daarnaast kunt u proberen of u de flesvoedingen iets kunt (laten) aanpassen. Zorg er bijvoorbeeld voor dat de fles niet te snel leeg wordt gedronken. Een tragere speen kan daarbij helpen, evenals het meer horizontaal houden van de fles, zodat er maar nét voldoende melk in de speen staat.
Door deze aanpassing van de flesvoeding moet de baby meer op eigen kracht de fles 'leegmelken', waardoor de zuigbehoefte beter bevredigd wordt. Bovendien kunnen de hormonen die het signaal 'ik ben verzadigd' moeten geven, beter hun werk doen (omdat ze daar wat langer de tijd voor krijgen).
Op deze manier zal de baby tevredener zijn, zal hij beter de natuurlijke signalen kunnen volgen (zoals normaal ook aan de borst gebeurt) en zal hij overdag misschien wat minder veel (maar misschien wel vaker) willen drinken. Dat kan dan nét een voeding schelen die u niet meer hoeft te kolven, waardoor de druk om voldoende te produceren wat minder wordt.
Succes ermee!
is lactatiekundige IBCLC.