15 oktober 2010 door Fleur de Lorijn

Heftige verstopping met veel pijn - wat moeten we doen? (15 mnd)

Mijn dochter van 15 maanden heeft al bijna een maand last van haar ontlasting. Begin dit jaar heeft ze er ook even last van gehad maar dat was vrij snel opgelost met een beetje olijfolie. Nu heeft ze het zo erg dat ze helemaal gaat zweten en kramperen van de pijn.

We zijn nu inmiddels 4 klysma's en 1 fles lactulose verder, zonder resultaat! De dokter heeft 2x geluisterd naar haar darmpjes maar zegt dat die gewoon goed werken. We moeten dus gewoon doorgaan met lactulose, zegt hij. Heeft dat wel zin?! Hij stuurt ons ook niet door naar een kinderarts, wat ik wel graag zou willen.

Mijn dochtertje zien met zoveel pijn verscheurt mijn hart! Wat kan ik nu het beste doen?

Antwoord

Problemen met de ontlasting, met name obstipatie (verstopping), zien we ontzettend veel. Naar schatting hebben in Nederland zo'n 100.000 kinderen er last van! En bij 40% van hen beginnen de klachten al in het eerste levensjaar.

U verbaasde zich erover dat de huisarts u niet wilde doorsturen naar een kinderarts, maar bedenk wel dat er bij 95% van de kinderen met obstipatie geen lichamelijke oorzaak te vinden is!

Het is gebruikelijk om het kind te behandelen met laxeermiddelen zo lang er klachten zijn. Voor sommige kinderen is dit jarenlang en voor sommige kinderen is het 'maar' een aantal maanden.

Lactulose zorgt ervoor dat de ontlasting zachter wordt en daardoor sneller de darm passeert. Mijn voorstel zou zijn om zolang ze klachten heeft haar laxeermiddelen te blijven geven.

Behalve lactulose geven we soms ook een ander laxeermiddel, zoals forlax of movicolon. Welk laxeermiddel je kiest, en hoe hoog je doseert, verschilt per kind. Het ene kind gaat goed met een paar ml lactulose en het andere kind heeft veel meer nodig. En voor alle duidelijkheid: laxeermiddelen maken de darm niet 'lui', zoals vaak gedacht wordt.

Belangrijk is nu om uit te zoeken hoeveel uw dochter nodig heeft om pijnloos en redelijk frequent (minstens 3 maal per week) te poepen. U kunt dit heel goed doen in samenwerking met uw huisarts. Mocht de huisarts er niet uitkomen, dan kan die natuurlijk altijd doorverwijzen naar de kinderarts.

Lees ook: