Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
23 maart 2000 door Sanderijn van der Doef
Ik heb een 3-jarige dochter die sinds een paar maanden gefixeerd is op piemels, borsten en plassertjes. Ze zingt erover, wil ze van iedereen zien, en vraagt aan iedereen wat men heeft.
Is dit misschien een fase? Ik ben nu 7 maanden zwanger, kan dit misschien een aanleiding zijn? Hoe moet ik dit aanpakken, of juist niet?
Vanaf een jaar of 2½ krijgen veel kinderen een grote belangstelling voor de (verborgen) geslachtsdelen van mensen. Dat begint met het ontdekken van de eigen geslachtsdelen. Daarna worden kinderen ook nieuwsgierig naar hoe andere kinderen eruit zien. En wat blijkt: een kind van een ander geslacht ziet er anders uit! Dus hoe zouden grote mensen er dan wel niet uitzien onder die kleren die ze altijd dragen?
Omdat jonge kinderen merken dat het aanraken van of praten over piemels, billen of borsten veel grote mensen in verwarring en verlegenheid brengt, wordt het extra spannend. Vandaar dat uw dochter van drie er zo mee bezig is.
Door haar uit te leggen (als ze weer eens vraagt of ze een piemel/borst mag aanraken) dat sommige mensen dat niet leuk vinden, leer je haar meteen wat de sociale norm is. Een borst van je moeder aanraken mag nog wel, maar niet een borst van een vreemde mevrouw. Een piemel aanraken van een man mag niet, maar (misschien) wel van een baby of van leeftijdgenoot.
Deze fascinatie gaat over bij de meeste kinderen als ze een jaar of zes zijn, en het duidelijk is hoe iedereen eruit ziet.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.