Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 januari 2000 door Lya Mac Donald

Elke opvangdag is anders: oma 1, oma 2, KDV, vader, moeder. Kan dat kwaad? (7½ mnd)

Onze dochter van 7½ maand wordt twee dagen door haar twee oma's opgevangen. Verder gaat ze één dag naar het kinderdagverblijf, één dag is ze met haar vader, en één dag met mij.

Nu twijfel ik of dat eigenlijk niet te veel verschillende mensen zijn. Van de vijf werkdagen is ze overigens wel vier dagen thuis (de oma's komen bij ons thuis). Tot nu toe gaat het goed en ze is gek op haar oma's. Zijn er tekenen waar ik op kan letten?

Antwoord

Een verfijnde vorm van opvang heeft u voor uw baby geregeld! Dat is prima! Kinderen ondervinden er geen nadeel van als zij door meer dan één opvoeder worden opgevangen. U kunt de zorg voor uw kind dan ook met een gerust hart delen met de overige opvoeders.

Er is sprake van 'gedeelde zorgverantwoordelijkheid', zoals we dat noemen. En zo te zien is die oplossing voor alle betrokkenen heel plezierig. U vertelt bijvoorbeeld dat uw dochtertje gek is op haar oma's. En dat zal ongetwijfeld wederzijds zijn. Dat uw dochtertje het zo leuk vindt met haar oma's, is natuurlijk mede te danken aan het feit dat zij veel tijd en aandacht hebben voor hun kleinkind.

Wat vooral belangrijk is voor kleine kinderen, is dat hun omgeving bekend is en dat er snel en adequaat gereageerd kan worden op hun behoeften. In uw geval lijkt aan die eisen prima voldaan te zijn.

Daarnaast moet een kind zich veilig kunnen voelen. Dat betekent dat alle opvoeders zich moeten houden aan vaste rituelen. Bijvoorbeeld voor wat betreft eten, slapen en de verzorgingsmomenten. Iedere volwassene zal hier min of meer op dezelfde manier mee om moeten gaan. En om dat te kunnen bereiken, is een optimale communicatie en goed contact tussen alle betrokken opvoeders van groot belang.