Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
20 oktober 2000 door Sanderijn van der Doef
Wat is een acceptabele naam voor het plassertje van mijn dochter? Het is mijn zoontje van 2 duidelijk dat zijn zusje van 4 maanden geen piemeltje heeft. Spleetje klinkt onaf, vagina erg medisch. Is er een equivalent dat wat prettiger klinkt zonder medisch of pornografisch te worden?
We zijn zo gewend geraakt aan het woord piemel, dat eigenlijk niemand daar nog moeite mee heeft. Maar omdat jarenlang - nee eeuwenlang - de geslachtsdelen van een meisje zijn verzwegen en ontkend, beginnen we eigenlijk pas de laatste tijd na te denken over een mooi klinkend alternatief voor het piemeltje voor meisjes. (Alsof piemeltje zo'n mooi woord is).
Ikzelf heb geen enkele moeite met vagina of kutje, maar dat komt omdat ik deze woorden al zo veel en vaak heb moeten gebruiken bij de voorlichting aan kinderen, dat het voor mij net zulke gewone woorden zijn geworden als piemeltje.
Daarom zeg ik altijd tegen ouders: kies een woord dat je zelf 'goed' in de oren klinkt, want je zult het nog vaak moeten uitspreken als je kinderen hebt.
Hoe je het noemt (plassertje, doosje, roosje, spleetje, gaatje, yoni, puni, etc.) maakt in feite niet uit. Belangrijker is dat je je kind uitlegt wat daar allemaal zit en waar het voor dient.
Ook belangrijk is om je kind te vertellen dat er heel veel verschillende woorden voor zijn, en dat andere mensen het weer anders kunnen noemen. Noem dan ook een paar voorbeelden van die andere benamingen (zoals vagina, kut, etc.) zodat het duidelijk wordt dat iedereen daar zo zijn omschrijving voor heeft.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.