Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
28 november 2003 door Sanderijn van der Doef
Mijn zoontje Jurgen (10 jaar) zit in het E-team van de voetbalclub Roda JC. Vanwege zijn vroege puberale ontwikkeling wil de trainer nu dat hij na de wedstrijd gaat douchen met het oudere C- of D-team (12-16 jaar). Of, als er kleedruimte te kort is, dat de trainer en mijn zoontje in het kleine trainers-douchehok kunnen gaan wassen en omkleden.
De voornaamste reden is dat de pupillen in zijn leeftijdscategorie nog geen mannelijke geslachtskenmerken (schaamhaar) hebben. Het was de trainer opgevallen dat mijn zoontje voorloopt in zijn lichamelijke ontwikkeling en dat andere jongens na de wedstrijd zich ongemakkelijk kunnen gaan voelen of schrikken. Hij had het erover dat Jurgen een enkele keer een spontane erectie had en met een flinke stijve penis de omkleedruimte binnenkwam. Sommige pupillen moesten lachen omdat het er grappig uitzag, maar andere jongens schenen een beetje angstig naar hem gekeken te hebben.
Mijn mening is dat Jurgen het liefst gaat omkleden met zijn eigen team, ook al omdat hij die oudere jongens niet goed kent en omdat zij op seksueel gebied verder zijn dan hij. Jurgen heeft wel het lichaam van een jongeman, maar is psychisch nog eigenlijk een kind. En die andere optie, om samen met de jeugdtrainer – afzonderlijk – te douchen, vindt hij niet zo leuk!
De trainer zei dat hij dit in overleg met de voetbaldirectie reeds heeft besloten. Mag dat zomaar, en om deze redenen?!
Ik vind het vreemd dat er iets besloten is zonder uw kind daarbij te betrekken. Als ik u was, zou ik dan ook met de trainer gaan praten om duidelijk te maken dat uw kind er anders over denkt dan hij. Het is tenslotte uw kind, en wat al dan niet goed voor hem is, weet u als ouder het beste!
Dat het schokkend of beangstigend voor de andere jongens van zijn team zou zijn als uw zoon daar blijft douchen, is een conclusie die de trainer zelf trekt. Voor zover ik dat uit uw verhaal lees, is deze conclusie niet direct afkomstig van de kinderen zelf.
Dat uw zoon met een flinke erectie in de kleedkamer loopt, is een andere zaak. Daar kan hij gewoon op aan worden gesproken. De trainer kan hem duidelijk maken dat het misschien niet voor elk kind leuk is om zoiets te zien. (Ik zeg uitdrukkelijk: "niet leuk". Dat ze het "beangstigend" zouden vinden, zoals de trainer zegt, dat lijkt me echt heel sterk).
Ik neem aan dat de trainer hier toch wel regels voor heeft. Of mogen alle kinderen met een erectie (ook jonge kinderen kunnen een erectie krijgen) door de kleedkamer lopen? Ik denk van niet. Wat dat betreft vormt uw zoon dus geen uitzondering. Elk kind kan op zoiets worden aangesproken.
Als de trainer zich écht zo bekommert om de tere kinderziel (van kinderen die geschokt zouden zijn bij het zien van een erectie of een bloot lichaam aan het begin van de puberteit), dan weet ik nog wel wat anders.
Ik zou me eerlijk gezegd meer zorgen maken om de tere kinderziel van uw zoon, als hij bij de grote jongens moet douchen. Daar kunnen zich wel eens heel andere taferelen afspelen, die – op zijn zachtst gezegd – minder leuk voor uw zoon kunnen zijn.
Het samen douchen met de trainer is absoluut uitgesloten; ik zou daar als ouder zeker niet mee akkoord gaan. De reden daarvoor is heel simpel: in alle protocollen van sportclubs, jeugdclubs en scholen staat (of hoort te staan) dat dit niet mag. Dit is bedoeld ter voorkoming van situaties waarin een kind zich seksueel geïntimideerd voelt.
Het lijkt mij, kortom, hard nodig om eerst duidelijk van uw zoon te horen wat hij wel en niet wil, waarna u een gesprek hierover met de trainer voert om samen tot een oplossing te komen.
is als psychologe en seksuologe gespecialiseerd in de seksuele ontwikkeling van kinderen. Ze werkte eerder bij de Rutgers Stichting en het NIGZ en werkt nu sinds kort bij de World Population Foundation. Zij heeft ook een eigen praktijk. Daarnaast is zij ook op andere fronten actief. Onder andere: als auteur van boeken en lesmappen, als adviseur voor tv-programma's, etc.