Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

20 februari 2004 door Nanny Gortzak

De groei stagneert - moet ik rijstebloem bijvoeden? (4 mnd)

Mijn baby is 4 maanden en krijgt borstvoeding. De start was moeilijk. Ze had geen zuigreflex en wilde de eerste 4 weken geen borst of fles; we pasten toen fingerfeeding toe. In de 4e week pakte ze soms de fles (met afgekolfde melk) en na 5 weken ging ze aan de borst. Vanaf 8 weken was ze volledig aan de borst. Ze was 3160 gram bij haar geboorte.

Nu was ze pas na 5 weken terug op geboortegewicht. Met 3 maanden woog ze 4775 gram, en was ze dus goed gegroeid. Nu is ze in één maand maar 200 gram aangekomen. Ze is wel happy en helder. Wel ziek geweest deze maand.

Van het CB kreeg ik het advies om weer te gaan kolven en EXTRA 4 keer per dag 100 cc aangevuld met rijstebloem borstmelk in een fles te geven. Plus Nutriton voor en na elke voeding, in verband met het spugen.

Mij lijkt dit nogal drastisch, voor een maand minder groei. Kan ik het niet oplossen door vaker aan te leggen? Of eventueel gewoon gekolfde melk bij te geven, zonder rijstebloem?

Antwoord

Even samenvatten: na een moeizame start met de borstvoeding, is na 5 weken uw dochter flink gaan groeien. Eerst op afgekolfde melk, later aan de borst. Nu, met 4 maanden, is de groei wat minder.

Uw vraag is of het zinvol is om uw dochter afgekolfde melk met rijstebloem te geven. Ik ben daar niet zo voor, en zou u liever enkele andere maatregelen willen aanraden. Maar eerst iets meer over de achtergrond van het probleem.

Terugval

Normaal gesproken is een terugval in de groei bij baby's rond de 4 of 5 maanden wel te verwachten. Uw dochter is in een maand tijd 200 gram gegroeid, ondanks het feit dat zij ziek was. Dat ziet er op zich niet gek uit.

Anderzijds kan ik me de zorg van het consultatiebureau wel voorstellen: als je vanaf het eerste begin naar de groei van uw dochter kijkt, dan zie je niet een gestage lijn in de groei. Baby's hoeven niet altijd even veel te groeien, maar alles bij elkaar moet wel duidelijk zijn dat er een stijgende lijn in het gewicht is waar te nemen.

Wat kunt u hieraan doen? Ik zie drie mogelijkheden:

1. Frequenter voeden - Bij twijfel over de groei van een baby, kan in eerste instantie altijd geprobeerd worden om frequenter te voeden. Een bijkomend voordeel van frequenter voeden kan zijn dat uw dochter minder last heeft van spugen, omdat de hoeveelheid voeding per maaltijd minder zal zijn.

2. Meer borsten aanbieden - Behalve frequenter voeden kunt u in ieder geval bij elke voeding minimaal twee borsten aanbieden. Eventueel kunt u na twee borsten weer de eerste en nogmaals de tweede borst aanbieden. Voor u van borst wisselt, kunt u echter nog met behulp van borstcompressie proberen of uw dochter wat langer per borst wil drinken. Op deze manier krijgt ze ook de allerlaatste, vetste melk binnen.

3. Nakolven - Tenslotte kunt u na elke voeding eventueel de borsten nakolven. Dat kan eventueel met de hand. De opbrengst daarvan zal overigens niet erg hoog zijn, als u elke borst een of twee keer heeft aangeboden en borstcompressie heeft toegepast. De gekolfde melk kunt u dan ook nog aanbieden; bijvoorbeeld in een kopje, met vingervoeden of met een lepeltje.

Extra kolven voor menging met rijstebloem?

Het voorstel van het CB, om vier maal per dag 100 cc extra te kolven en deze melk met rijstebloem aan te bieden, lijkt mij onnodig zwaar voor een moeder. Voor een baby van deze leeftijd betekent dit immers dat ongeveer de helft van de dagelijkse hoeveelheid melk afgekolfd zou moeten worden.

Een bijkomend nadeel van de rijstebloem kan zijn dat uw dochter minder snel om de volgende voeding vraagt. Daarmee zou haar totale melk-inname juist kunnen verminderen.

Als een baby goed aan de borst kan drinken, dan heeft het vanuit lactatiekundig oogpunt altijd de voorkeur om de baby meer melk aan de borst te laten drinken.

Als niets helpt...

Als u mijn adviezen heeft opgevolgd, en uw dochter toch geen gestaag groeipatroon ontwikkelt, dan kunt u het beste contact opnemen met uw huisarts. Er zou dan verder gekeken moeten worden naar de oorzaak van de stagnerende groei.

Lees ook: