Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

28 mei 2004 door Nanny Gortzak

De borstvoeding geeft enorme stress. Hoe los ik dat op? (3 wkn)

Tien jaar hebben wij op haar moeten wachten. Nu ze er eenmaal is, ben ik dolgelukkig met haar. Maar alles is toch niet zo mooi als ik hoopte dat het zou worden.

Mijn dochter – 3 weken oud – krijgt borstvoeding en het gaat prima. Maar voordat ze aan de borst komt en goed aanligt, staat ze gespannen als een boog en krijst ze hysterisch, zo ongeduldig is ze.

Dit maakt me erg onzeker en gespannen. Ondanks dat ik weet dat borstvoeding het beste is voor mijn kind, denk ik niet dat ik er op deze manier maanden mee door zal kunnen gaan – hoewel ik dit wel graag zou willen.

Hoe krijg ik haar in hemelsnaam een beetje kalm? Ik ben zelf zo rustig mogelijk, maar dit geeft zo'n stress.

Ik voed haar wanneer ze maar wil. Dat is minimaal elke 2 tot 2½ uur. Moet ik haar dan ook elke 2 uur verschonen? Ik kom nergens anders meer aan toe.

Ik weet dat als je erg actief bent, je voeding ook terug kan lopen. Hoe pas ik een uurtje in voor mezelf, zodat er weer een beetje ritme in ons leven terugkomt?

Antwoord

Uw probleem is dat uw dochter heftig huilt en zich aanspant voor ze aan de borst wil. U geeft haar elke 2 tot 2½ uur de borst en u bent bang dat u nergens anders meer aan toekomt. Hoe los je dat op?

Honger-signalen

Een baby zal het makkelijkst aan de borst gaan als deze zelf aangeeft te willen eten. Dat doet een jonge, gezonde baby door wakker te worden, onrustig gedrag te vertonen, de handjes naar de mond te brengen, en te smakken. Als de baby bij iemand op schoot ligt, dan zal het hoofd richting de borst draaien en zal de mond gaan zoeken naar de tepel (herkenbaar als "nee schudden").

Deze signalen zijn goed waarneembaar als de baby geen fopspeen gebruikt en niet ingebakerd is.

Een baby van 3 weken kan nog in een patroon zitten waarbij heel vaak gedronken wordt per dag. Tussen de 8 en 10 keer is heel gewoon, maar vaker kan ook.

Ritme vinden

U maakt zich zorgen dat u nergens meer aan toe komt en dat door uw drukke, volle dag uw voeding terugloopt en u niet meer aan uzelf toe komt.

Het krijgen van een baby is een indrukwekkende en ingrijpende gebeurtenis. De eerste weken tot maanden zullen veel ouders merken dat ze opnieuw een ritme in hun eigen leven moeten vinden, waar de baby ook inpast.

Dat kan betekenen dat het normale "huiswerk" anders wordt gedaan dan vroeger. Het zal, zeker de eerste tijd, op een lager pitje staan. Ook de vrijetijdsbesteding kan nogal veranderen met de komst van een baby. Je kunt niet meer allebei onverwachts alleen weg; er zal iemand bij de baby moeten blijven als die niet mee kan. Dit alles bij elkaar kan nogal overweldigend zijn.

Adviezen

Wat kunt u doen?

Allereerst: uw baby moet goed eten. Het kan zijn dat het hysterische gedrag voorafgaand aan een voeding vermindert wanneer u goed op haar honger-signalen let en bij deze signalen meteen aanlegt.

Soms blijven baby's veel strekken, ondanks het feit dat ze op tijd worden gevoed. Het kan dan helpen om de baby wat te kalmeren, bijvoorbeeld door een draagdoek om te doen en de baby daarin te leggen. Als het hoofd aan de vrije kant van de doek ligt (de kant die niet over de schouder gaat) kan de baby zelfs liggend in de doek gevoed worden. Voor sommige baby's die te veel indrukken uit de omgeving oppikken, kan dit de enige manier zijn waarop zij prettig gevoed kunnen worden.

Het gebruik van een draagdoek kan overigens ook positief bijdragen aan uw bewegingsvrijheid. U heeft de baby dan dicht bij u, terwijl u toch wat klusjes doen in huis. Denk bijvoorbeeld aan: de was doen, stofzuigen en opruimen.

Als deze – eenvoudige – methodes allemaal niet helpen, kan het zinvol zijn om te laten bekijken door een arts of er een andere reden is waarom uw dochter zo snel gespannen is, wanneer zij wordt aangelegd. Misschien heeft zij ergens last van en ligt zij niet prettig. Sommige baby's vinden het niet prettig als zij vast worden gehouden (zintuiglijke afweer).

Kraamtijd

Overigens moet u zich wel realiseren dat u nog kraamvrouw bent. De bevalling is immers nog geen 6 weken geleden. Het is dan helemaal niet raar als je je normale leven nog niet hebt opgepakt.

De eerste weken na de bevalling zijn bedoeld om u op de baby te richten. Door hulp in te schakelen (voor boodschappen doen, koken, de was doen, uw dochter verschonen, etc.) bent u goed verzorgd en kunt u weer op krachten komen. Zulke hulp kan ook ingezet worden om even op de baby te letten als u een douche neemt, of een blokje in de buurt loopt.

Over verschonen gesproken: het is inderdaad gebruikelijk om dat na elke voeding te doen. En als het nodig is misschien nog wel een keer extra ook (gewoon even controleren of de luier nat is). Door de urine op de huid kan er namelijk makkelijk luieruitslag ontstaan.

Naarmate een baby ouder wordt en de voedingen wat verder uit elkaar liggen, danwel steeds makkelijker even tussendoor gebeuren, zult u merken dat u weer meer tijd krijgt om (bijna) alles op te pakken wat u voor de geboorte ook al deed. En bedenk dat veel baby's na een tijdje heel efficiënt gaan drinken, waardoor een voeding op den duur veel minder tijd kost dan in het begin.