9 juni 2005 door Merit Tabbers

Buikpijn, schuimige ontlasting en slecht slapen. Coeliakie ja/nee?

Mijn dochtertje klaagt al tijden over buikpijn. Toen haar ontlasting 3 weken achter elkaar wittig en schuimig was, hebben we bloed laten prikken.

De huisarts heeft een test aangevraagd voor coeliakie en die was positief. Het aantal antistoffen bedroeg 92 eenheden. Op zijn aanraden zijn we toen begonnen met een glutenvrij dieet. Volgens ons knapte ze hiervan op en sliep ze ook meteen weer een stuk beter.

Na 1½ week hadden we een afspraak met een kinderarts, die een darmbiopt wilde doen. We hebben haar direct weer gewoon eten gegeven (1 week lang, direct de eerste avond klaagde ze weer over buikpijn en werd ze 's nachts weer wakker) en toen waren we aan de beurt voor het biopt. Vanmorgen de uitslag gekregen en die was negatief!

Volgens de kinderarts is het dus geen coeliakie en kunnen er andere oorzaken zijn voor haar grote hoeveelheid antistoffen tegen gluten. Maar welke oorzaken dat zijn, heeft hij ons niet kunnen vertellen.

Nu is mijn vraag: kan de uitslag van het darmbiopt beïnvloed zijn door die 1½ week diëten? En welke andere oorzaken kunnen er zijn voor die hoge hoeveelheid antistoffen? En tot slot: is het verstandig over een aantal maanden nogmaals bloed te laten prikken om te kijken of de waarde dan weer normaal is?

Antwoord

Even vooraf, om de gedachten te bepalen: coeliakie, ook wel gluten-intolerantie genoemd, is een aangeboren spijsverteringsziekte. Kinderen met coeliakie zijn overgevoelig voor gluten (een eiwit dat in granen zit). Bekende symptomen zijn diarree en sterke vermagering. Dat komt doordat de 'vlokjes' in de darm beschadigd zijn, met als gevolg dat al het voedsel slechter wordt opgenomen. Bij een gluten-vrij dieet herstelt dit gelukkig weer.

Nu uw eigenlijke vragen. Om coeliakie met zekerheid aan te tonen, moet een darmbiopt worden verricht. Er wordt dan een klein stukje uit de dunne darm genomen voor nader onderzoek. Het is inderdaad wel noodzakelijk om gewoon gluten te blijven eten, anders is de darm fraai hersteld en zie je in het biopt geen afwijkingen!

Men is er nog niet precies uit hoe lang je gluten moet eten om afwijkingen in het biopt te zien (dit is natuurlijk lastig te onderzoeken!) maar men denkt toch wel aan minimaal 6 weken. Anderhalve week lijkt mij erg kort en niet geheel betrouwbaar, zeker niet bij eerder gevonden positieve antistoffen en klachten.

Dan nog even iets over de antistoffen. Als die zijn verhoogd, dan heb je niet met zekerheid coeliakie (maar wel met ongeveer 95% zekerheid, denkt men, afhankelijk van het soort antistoffen dat is gevonden.) Om zekerheid te krijgen moet je dus een biopt doen. Dat is belangrijk, omdat een levenslang dieet nogal wat gevolgen heeft voor de betrokkenen.

Antistoffen kunnen dus 'vals positief' zijn, zoals dat heet. Overigens zijn er – helaas – weinig testen die 100% zekerheid geven. Andere oorzaken voor verhoogde antistoffen tegen gluten ken ik eigenlijk niet.

Mijn advies: bespreek dit verder met uw kinderarts. Succes!