Het forum van Ouders.nl is een online community waar iedereen respectvol met elkaar omgaat. Het forum is er voor ouders met vragen over opvoeding, ouderschap, ontwikkeling, gezondheid, school en alle andere dingen die je als ouder tegenkomt in het leven.
6 april 2007 door Frea Kruisinga
Anderhalf jaar geleden kreeg mijn kind een acute heupontsteking met vocht in de heup. Resultaat: 15 dagen in tractie. Een half jaar geleden wederom een acute heupontsteking met vocht, en nu deze maand wéér!
Bloedonderzoek wijst niets uit, en het advies luidt: thuisblijven en rust houden. Dit kan zo toch niet? Wat moeten we (laten) doen?
De symptomen die u beschrijft, kunnen passen bij coxitis fugax (vluchtige heupontsteking), wat vrij veel voorkomt. Maar het zou ook iets anders kunnen zijn.
Bij coxitis fugax heeft het kind pijn, en kan de heup minder goed bewegen. Meestal is er geen koorts, maar het kan wel. De klachten ontwikkelen zich vaak in de loop van 1 à 2 dagen, waarna ze meestal ook weer na enkele dagen verdwijnen. Ze kunnen echter ook 1 tot 2 weken aanhouden.
Coxitis fugax komt vooral voor bij kinderen tussen de 3 en 8 jaar, en iets vaker bij jongetjes dan bij meisjes. Bij 4 tot 15% van de kinderen met een coxitis fugax treden de klachten vaker dan één keer op.
Bij ernstige klachten volgt een ziekenhuisopname en wordt de heup in tractie gelegd, zoals bij uw zoon of dochter. Bij minder ernstige klachten is het advies inderdaad rust houden (wat wel heel lastig kan zijn natuurlijk, bij een jong kind).
De oorzaak van coxitis fugax is niet precies bekend. Men denkt dat er een virusinfectie aan ten grondslag kan liggen, omdat het regelmatig voorkomt dat de klachten vooraf worden gegaan door een verkoudheid of een andere bovenste-luchtweginfectie.
Op zich is coxitis fugax geen ernstige aandoening, maar dan moet je wel zeker weten dat het geen bacteriële infectie is. Dit kan onder andere uitgesloten worden door een bloedonderzoek, zoals dat ook in uw geval gebeurd is.
Een andere oorzaak die moet worden uitgesloten, is de ziekte van Perthes, waarbij de heupkop beschadigd raakt door een verminderde bloedstroom. In het begin kan de ziekte van Perthes eruit zien als een coxitis fugax.
Al met al denk ik dat het goed is als u uw zorgen bespreekt met de arts die uw kind behandelt, zeker als het nóg een keer een gebeurt.
is werkzaam als algemeen kinderarts in het Emma Kinderziekenhuis (AMC Amsterdam). Zij is tevens oprichter en coördinator van de Emma Infotheek, het informatiecentrum van het Emma Kinderziekenhuis.