Brr.. Koud! Check onze hacks om je kind lekker warm én gezond te houden

1 mei 2009 door Frea Kruisinga

Alsmaar dunne poep met onverteerde stukjes - wat doen we aan die kapotte billetjes? (17 mnd)

Ons dochtertje van 17 maanden heeft bijna altijd dunne ontlasting (met onverteerde stukjes, lijkt het wel). Maar soms heeft ze opeens een dikkere drol.

Door die dunne ontlasting en een gevoelig huidje (atopisch eczeem) liggen haar billetjes telkens open.

Wat betekent die dunne ontlasting (tegen diarree aan) en wat kan ik eraan doen? Op dit moment gebruiken we een hormoon-crème (0,01) maar ik heb niet het idee dat dat helpt.

De verschoningen zijn nu bijna traumatisch voor haar. We proberen nu zindelijkheidstraining maar ik heb het gevoel dat ze daar eigenlijk nog niet aan toe is...

Antwoord

Bij kinderen tot 3 jaar heeft ongeveer 50% regelmatig onverteerde resten in de ontlasting door versnelde darmpassage. Een normaal verschijnsel dus. Maar daarnaast heeft uw dochter al langere tijd ook dunne ontlasting.

We spreken van diarree als er sprake is van dunne ontlasting die 3 keer – of meer – per dag optreedt. Daar kunnen allerlei oorzaken voor zijn.

Een veel voorkomende oorzaak is peuterdiarree. Met als kenmerken:

  • onverteerde resten in de ontlasting;
  • leeftijd: 1 tot 4 jaar;
  • 4 tot 10 maal per dag dunne ontlasting, vaak waterdun;
  • 's nachts geen ontlasting en aan het begin van de dag vaak redelijk gebonden ontlasting;
  • ondanks de chronische diarree wel goed groeien en zelden buikpijn.

Peuterdiarree ontstaat door te veel suikers – met name vruchtensuikers, bijvoorbeeld door veel appelsap – en te weinig vet. Vet vertraagt de vertering en dus de darmpassage, waardoor er meer tijd is voor de darmen om het vocht op te nemen.

Meestal treedt er snel verbetering op nadat de voeding als volgt is aangepast:

  • meer vet;
  • meer vezels;
  • minder vocht;
  • en geen vruchtensappen meer.

Er kunnen echter ook talloze andere oorzaken zijn voor chronische diarree, zoals:

  • een infectie (bijvoorbeeld door een parasiet);
  • het missen van bepaalde enzymen;
  • coeliakie.

De overeenkomst tussen al dit soort aandoeningen is dat het kind niet goed groeit en/of niet lekker in zijn vel zit. Bij de peuterdiarree zie je dat meestal niet.

Dan de kwestie van de kapotte billetjes. Als een kind de hele dag door dunne ontlasting heeft, kan dat erg irriterend zijn voor de billetjes, waardoor ze kapot gaan. Dat is een lastig probleem. Belangrijk is in ieder geval om de billen zo droog mogelijk houden, door het kind zo vaak mogelijk te verschonen en door de billen dik in te smeren met Sudocrem. (Sommige mensen zeggen Sudocrème, maar de officiële merknaam is Sudocrem.)

Let op: rode billen kunnen ook veroorzaakt worden door een schimmelinfectie. Die moet behandeld worden met een antischimmel-middel. Bespreek dit met uw huisarts.

Dus: als uw dochter het verder prima doet en een goed gewicht heeft, kijk dan eens of aanpassing van haar dieet (minder vruchtensap, meer vet, etc.) verbetering geeft. Groeit ze niet goed, of zit ze niet goed in haar vel, bespreek het probleem dan met uw huisarts. Die kan ook kijken of er sprake is van een schimmelinfectie.

Lees ook: