21 maart 2008 door Frea Kruisinga

Al jaren moe en hoofdpijn - kan dat een depressie zijn? (16 jr)

Mijn dochter (16) is vaak heel erg moe, en heeft al jaren heel erg veel hoofdpijn. Bloedtest wees niets uit, EEG (5 jaar geleden) ook niet.

Volgens de dokter komt dit door depressie. Is dit mogelijk? School en haar sociale leven lijden er ook erg onder.

Antwoord

Hoofdpijn en moeheid kunnen inderdaad een grote invloed hebben op het dagelijks functioneren. Het vervelende is echter dat zowel hoofdpijn als moeheid allebei een hele lange lijst van mogelijke oorzaken hebben. Hieronder zal ik daar wat meer helderheid over geven.

Bij de oorzaak van hoofdpijn moet je bijvoorbeeld denken aan:

  • allerlei problemen in het KNO-gebied, zoals bijholte-ontsteking;
  • problemen in het hoofd, zoals goedaardige en kwaadaardige tumoren, migraine, en spanningshoofdpijn;

Maar het kan inderdaad ook een uiting zijn van depressie.

Bij alle genoemde oorzaken geldt over het algemeen:

  • dat er ook andere verschijnselen zijn dan alleen de hoofdpijn;
  • óf dat de klachten voldoen aan redelijk vaste criteria, zodat er een diagnose kan worden gesteld. Dat is bijvoorbeeld het geval bij migraine, maar ook bij depressie.

Als er daadwerkelijk sprake is van een depressie (kijk ook eens naar de checklist elders op deze site), dan is het heel belangrijk dat uw dochter goed behandeld en begeleid wordt. Het liefst bij een kinderpsychiater.

Helaas komt het ook veel voor dat er geen medische verklaring wordt gevonden voor hoofdpijnklachten en/of moeheidsklachten. Dat betekent echter niet dat de klachten er niet zijn, en dat ze geen enorme invloed kunnen hebben op je leven, zoals bij uw dochter het geval is.

Maar ook dan is het noodzakelijk om ermee 'aan de slag te gaan'. Dat wil zeggen: inzicht krijgen in de klachten, door na te gaan of en hoe de klachten beïnvloed worden door bepaalde omstandigheden, gedachten of andere zaken. Dat doe je onder begeleiding van een kinderpsycholoog of kinderpsychiater.

Kortom: bespreek eerst met uw huisarts of alle medische oorzaken voor de hoofdpijn en de moeheidsklachten voldoende zijn uitgesloten. Is dat inderdaad het geval, vraag dan een verwijzing naar een kinderpsycholoog of een kinderpsychiater. Omdat de klachten al zo lang bestaan, en zo'n invloed hebben op het leven van uw dochter, is het wel heel belangrijk om niet af te wachten maar snel actie te ondernemen.

Lees ook: